Brune pinner er avlange kaker som smaker av sirup og kanel. Kanel og lignende krydder ble importert fra Asia allerede på 1500-tallet, men ble lenge ansett som luksusvarer og noe man derfor kun brukte til jul og andre store anledninger. Brune pinner er en av de enkleste julekakene å lage, og for mange en av de syv slagene som skal bakes til jul. Denne oppskriften gir cirka 50 brune pinner.

Ingredienser

1 porsjon

200 gram Melange
200 gram brunt sukker
1 stk eggeplomme
1 ss mørk sirup
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 gram hvetemel

Pynt

1 stk eggehvite
1 dl mandler, finhakkede
1 dl perlesukker

Produkter i oppskriften

Melange original
Melange
En unik sammensetning av planteoljer gjør at Melange i folie egner seg svært godt til all form fo… Les mer

Slik gjør du

1. Ta Melange ut av kjøleskapet ca. 1 time før du skal bake slik at den blir romtemperert. Da blir den lettere å piske.

melange i terninger
brunt sukker tilsettes
pisket brunt sukker og melange

Tips!

Brunt sukker blir lett hardt om det utsettes for luft, for eksempel i en åpnet pakning. Det er derfor lurt å oppbevare det i en lufttett boks. Har sukkeret alt blitt hardt kan du legge det i en boks sammen med en brødskive et par dager før du skal bake – da vil det bli mykt igjen.

6. Rør inn eggeplomme og mørk sirup. Du kan også bruke lys sirup om du ønsker det. Dette vil gi en litt mildere smak.

eggeplomme og sirup tilsettes

7. Bland sammen alt det tørre: kanel, vaniljesukker, natron og hvetemel og sikt inn i deigen. Ved å blande ingrediensene sammen på forhånd sikrer du at krydder og natron fordeler seg jevnt i deigen.

Mel og andre tørre ingredienser siktes inn

8. Del deigen i seks emner som trilles til pølser.

Deigen deles i pølser

9. Legg pølsene over på to stekebrett dekket med bakepapir slik at du får tre pølser på hvert stekebrett.

10. Trykk pølsene flate slik at de er ca. 5-7 cm brede og ca. 0,5 cm tykke. Kakene vil heve litt under steking, så sørg for at de har noen centimeters avstand i mellom seg.

Pølser av deig klemt ut på stekebrett

11. Pensle med eggehvite og dryss over perlesukker og hakkede mandler.

brune pinner penslet med egg og toppet med mandler og perlesukker

12. Bak i 10-12 minutter på midterste rille, på over- og undervarme.

13. Skjær lengdene i cirka 2 centimeter brede kaker på skrå, mens de enda er varme og ligger på stekeplaten. Legg dem deretter på rist til avkjøling.

Brune pinner deles mens de er varme
Hva synes du om oppskriften?
Sjakkruter. Foto.

Lyst på mer julebakst?

Her finner du over 90 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul!

Kommentarer

  • Anita

    Veldig fin oppskrift, alt har gått utmerket. Men første gang jeg har brukt brunt sukker. Er brunt sukker søtere enn vanlig hvitt? Jeg synes de ble fryktelig søte… Gubbelillan vil nok elske dem. Hehe…

    • Cecilie,

      Hei Anita! Så hyggelig å høre at oppskriften faller i smak. Brunt sukker er ikke søtere, men har en litt mer fyldig smak. Gpd førjulstid til deg! 🙂

  • Liv Lia

    Jeg hadde store problemer med å rulle ut deigen. Den var for tørr.
    Tips for at dette ikke skjer igjen.

    • Cecilie,

      Hei Liv! Så leit å høre at du hadde problemer med for tørr deig. Tips for å unngå dette neste gang er å tilsette hvetemelet litt og litt, helt til du ser at deigen har riktig konsistens. Lykke til hvis du baker igjen! 🙂

  • Sophie

    Kan man bruke rørsukker og blande det med vanlig sukker istedet?

    • Cecilie,

      Hei Sophie! Ja, det kan du. Lykke til med bakingen, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂

  • Aud

    Kan man bruke meierismør eller må det være Melange ?

    • Cecilie,

      Hei Aud! Vi synes selvfølgelig at disse brune pinnene er best med Melange, men det er ikke noe i veien for å bruke smør. Lykke til med julebaksten 🙂

  • Kirsten olsen

    E prøver for første gang og dem ser helt greie ut, så tusen takk for at dere legger ut oppskrifter😊

    • Cecilie,

      Takk for hyggelig tilbakemelding, Kirsten! Alltid hyggelig å høre at oppskriftene våre faller i smak. Lykke til med bakingen! 😊

      • Kirsten olsen

        Tusen takk og ei fin adventstid til dåkker alle 🎄

  • Anne K Ellingsen

    Baker til barnebarn for første gang. Ser ikke så verst ut.😀

    • Cecilie,

      Så hyggelig å høre, Anne! Lykke til med baksten og barnebarna! 😊

  • Eva

    Kan man bruke lys sirup istedet?

    • Cecilie,

      Hei Eva! Ja, det kan du, men vær oppmerksom på at verken smaken eller fargen blir helt lik som hvis du bruker mørk sirup. Lykke til! 😊

  • Gine Lundberg

    Fantastisk gode hoho😁😁

    • Cecilie

      Hei Gine! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, så herlig at kakene falt i smak hos deg. God jul og god bakelyst! 🙂

  • Elisabeth

    Har prøvd meg på brune pinner i dag, de ble veldig gode😁 Lønner det seg at den ligger litt i kjøleskapet før en ruller di ut? Synes deigen ble litt løs😊

    • Cecilie

      Hei Elisabeth! Så hyggelig å høre at kakene falt i smak. Ja, du kan gjerne sette deigen i kjøleskapet slik at den blir lettere å jobbe med. Noen sverger til å la den hvile over natten. Lykke til! 🙂

  • grete klingenberg fra USA

    etter a ha sett Arne og Carlos bake disse, skal jeg na prove meg. Dette er en ny julekake for meg.

    • Cecilie

      Hei Grete! Så hyggelig å høre at du vil prøve vår oppskrift på brune pinner. Lykke til, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂

  • Ofelia

    Jeg bruke honning isteden av syrup og det veldig god😋

    • Cecilie

      Hei Ofelia! Så flott at oppskriften falt i smak! Takk for tilbakemeldingen om å bruke honning i kakene. God førjulstid til deg! 🙂

  • Emilie

    Dem var veldige gode,terningkast 6.

    • Cecilie

      Hei Emilie! Så hyggelig at kakene falt i smak, det setter vi stor pris på å høre, takk skal du ha. God førjulstid videre til deg! 🙂

  • Laila Kristin Johansen

    Jeg bakte med Emmermel og stekte de i 16 minutter. Ble kjempegode. Da går oppskriften inn blant mine favorittoppskrifter.

    • Anne Cathrine

      Så gøy å høre at du har fått en ny favorittjulekake, Laila Kristin 😊

    • Anne-Marie .

      Hva er Emmermel?

      • Elin Lovise

        En ur-hvetesort.
        Man regner med at enkorn var den første brukte hvetesorten! Så emmer, så spelt…

  • Synnøve Grøtteland

    Har brukt samme oppskrift i over 30 år, men med lys sirup og vanlig sukker. Sprø og gode kvart år😊🎄

    • Anne Cathrine

      Så flott at du har en oppskrift du er fornøyd med! Kos deg med julebaksten 😊

  • Loketas

    Nam nam nam det er Mega herlig

    • Grethe Mjåland

      Bakte brune pinner som dessverre ble myke, er det forskjell om man bruker natron eller hjortakksalt.

      • Anne Cathrine

        Natron og hjortetakksalt vil gi forskjellig resultat, men de burde likevel ikke bli myke. Kanskje de burde stekt litt lenger? Anbefaler deg å følge oppskriften med ingrediensene som står oppført for best mulig resultat. Og husk at temperatur og steketid er anbefalinger, da dette kan variere veldig fra ovn til ovn. Lykke til 😊

  • Anita

    lettvint å lage og smaker helt herlig 🙂

    • Anne Cathrine

      Takk for hyggelig tilbakemelding

  • man

    det er kjempe godt

    • Anne Cathrine

      Enig med deg 😋