Vaniljefudge
Myk vaniljefudge som smelter på tungen kan raskt bli en ny julefavoritt. De er enkle å lage og egner seg perfekt som en spiselig julegave. Oppskriften gir cirka 12 biter med vaniljefudge.
Slik gjør du
1. Ha søt kondensert melk, sukker og Melange i en tykkbunnet kjele. Tilsett frøene fra vaniljestangen.
2. Kok opp blandingen under konstant omrøring med en tresleiv. Det er viktig å røre hele tiden slik at blandingen ikke svir seg i bunnen.
3. Kok til blandingen blir tykk og lysebrun. Har du et sukkertermometer, eller et digitalt steketermometer, skal det vise cirka 112 grader. Om du ikke har termometer, kan du koke blandingen i cirka 12 minutter.
Tips!
Om man rører blandingen for mye eller for kraftig, så kan Melangen begynne å skille seg og legge seg som et lag over blandingen. Da kan man prøve å la blandingen stå en stund til den er litt kaldere, og så piske forsiktig til alt er blandet sammen igjen.
5. Kle en liten form (cirka 20 x 15 centimeter) med bakepapir. Hell fudgemassen over i formen og sett kjølig i minst 4 timer. Skjær deretter fudgen i passende biter.
6. Oppbevar fudge i en lufttett boks med lokk. Skill lagene med matpapir og oppbevar kjølig. Holdbarhet er ca. 1 måned i kjøleskap og minst to uker i lufttett boks i romtemperatur. La fudgen gjerne stå i romtemperatur før servering.
Tips til å lykkes med fudge
Vi har samlet flere gode tips til vellykket fudge og flere fudgeoppskrifter her.
Hei, vi har laget denne nå med ekte vanilje. Smaker fantastisk! Men det ble ganske eeh klumpete.. Hva gjorde vi feil? Rørte rolig i bunnen med ei tresleiv hele tida. Det klumpet seg liksom mens det kokte..
Hei Hanne! Det kan høres ut som at noe av sukkeret har begynt å krystallisere seg underveis i prosessen. Det skal veldig lite til for at det skjer, sukkeret kan klamre seg fast i det minste lille «støvkorn» og dermed finne tilbake til sin faste form. Det er derfor viktig å ikke falle for fristelsen å skrape ned langs det som fester seg på sidene på kasserollen. Det krever altså litt øvelse 😊Håper dere vil prøve dere igjen!
Aha ja det gir mening! Takk for tips! Har allerede kjøpt inn nye ingredienser – dette skal prøves igjen ja 👌
Så fint at du vil prøve igjen 👍
Må man bruke tresleiv, eller kan man bruke noe annet?
Du kan selvsagt bruke noe annet så lenge det tåler den høye temperaturen og ikke skader gryten. Lykke til 😊
Hvor lenge holder det seg? Og hvordan oppbevarer man det?
står i punkt 5 😊
Fudge skal helst oppbevares i en tett boks med lokk. Legg matpapir mellom lagene og sett boksen kjølig. Holdbarhet er ca. 1 måned i kjøleskap. Lykke til 😊
Går det å lage den laktosefri? Og eventuelt hvordan
Hei Veronica, det har vi ikke noe oppskrift på. Er usikker på hvor man kan få tak i laktosefri søt kondensert melk. Du kan hvertfall bytte ut Melange til Melange Laktosefri 🙂
Bruk laktosefri fløte
Det er et godt innspill, Birgitte, men fløte er ikke en egnet erstatning i denne oppskriften, dessverre. Da vil vi heller anbefale å bruke oppskrift på hjemmelagde fløtekarameller, men laktosefri fløte og blå Melange uten melk, salt og soya.
https://mills.no/oppskrift/melange/flotekarameller/
Om du drar til utenlandsk matvare butikk og kjøper der. Siden den de har er laktosefri, jeg tåler den
Takk for tipset, Sarah 😊
Hva er det på toppen🤔
Hei Reidun! Det er 1 dl grovhakkede pistasjnøtter, mini marshmellows og tranebær 🙂
Er det ok å bruke flytende Melange?
Beklager sen tilbakemelding, Gunn! Vi anbefaler ikke å bruke flytende Melange i denne oppskriften.
Går det an å bruke vaniljesukker i stedet for frøene fra vaniljestang? 😊
Ja, det kan du 😊1 ts burde være nok.
Jeg vet ikke noe annet kondensert melk enn vikingene?
Hva heter melken
Søt kondenseret melk. Den finnes i de fleste matbutikker.
Det er ikke sukker i vikingmelken, bruk derfor kondensertmelk den er det sukker i, kun det som er forskjellen.
Hei! Man kan brukse Tørrsleffs som de har på Meny 🙂
Ja, tror nok du kan bruke Tørrsleffs, det er jo sukker i den.
Det nevnes ikke pisking i oppskriften!
Akurat ! Det må piskes mens det kjøler ned
Hei Louisa! Her har vi valgt å gå for en fremgangsmåte uten pisking mot slutten. Det er litt enklere å få til. Resultatet blir mindre porøs fudge men veldig god likevel 👍
Hei Marte! Beklager sent svar 😅
Det er ikke nødvendig å piske ved nedkjøling. Fudgen blir mindre porøs og får en mer fløyelsaktig konsistens. Litt enklere og veldig god 😊