Rester etter julematen
De fleste sørger for å ha mer enn nok mat i jula, og det er fort gjort at det blir mat til overs. Har du lyst til å prøve en ny og enkel vri på rester av pinnekjøtt, svineribbe og kalkun finner du tre spennende oppskrifter nedenfor, med tips til hvordan du kan variere dem alt etter hvilke rester du har for hånden.
Lys lapskaus med pinnekjøtt
Rester av pinnekjøtt kan bli til en fyldig og varmende lapskaus. Det salte kjøttet smaker nemlig nydelig sammen med milde rotgrønnsaker. Har du bare litt pinnekjøtt igjen kan du supplere med rester av julepølse, vossakorv, medisterkaker, renset ribbekjøtt eller kalkun. Har du rester av kokte poteter, gulrøtter eller kålrot kan du dele dem i terninger og tilsette dem i lapskausen mot slutten av koketiden slik at de blir gjennomvarme.
Tid: 40 min
Porsjoner: 4
Vanskelighetsgrad: Enkelt
DU TRENGER:
- 8 stk poteter (gjerne melne)
- 3 stk gulrøtter
- 50 gram sellerirot
- 50 gram kålrot
- 3 ss Flytende Melange
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 2 ss timian, finhakket
- 1 liter grønnsaksbuljong eller -kraft
- 300 gram renset pinnekjøtt
- 5 ts kvernet pepper
- 5 ts flaksalt
SLIK GJØR DU:
- Skrell rotgrønnsakene og del dem i like store terninger.
- Ha Flytende Melange i en gryte. Tilsett grønnsaker, hvitløk og timian og rør rundt på høy varme.
- Tilsett grønnsaksbuljong eller -kraft og la alt småkoke på medium varme til potetene er møre og begynner å gå i oppløsning.
- Tilsett pinnekjøttrestene og pepper og rør forsiktig.
- La småkoke i fem minutter og smak til med salt.
- Server gjerne med flatbrød og tyttebærsyltetøy.
Tacosuppe med kalkun
Rester av kalkun passer perfekt i en smaksrik tacosuppe. Har du ikke kalkun kan du bruke rester av kylling, pølser, kjøttdeig eller bare ekstra bønner. I tillegg til hvite bønner, som vi har brukt her, kan du også bruke kidneybønner og pintobønner. Suppen kan toppes med frisk koriander, rød eller grønn chili i skiver, små tomatterninger, avokado, revet ost, knuste tacoskjell, nachochips eller en rømmeklatt. Er dere flere som skal spise sammen kan du sette frem små skåler med topping, så kan alle velge det de liker best!
Tid: 30 min
Porsjoner: 4
Vanskelighetsgrad: Enkelt
DU TRENGER:
- 3 ss Flytende Melange
- 1 løk, finhakket
- 4 ss tacokrydder
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 5 dl vann
- 1 boks hakkede tomater (a 400 g)
- 1 boks hvite bønner (a 380 g)
- 1 rød paprika, skåret i terninger
- 1 boks mais (a 380 g)
- 400 gram kalkunkjøtt i terninger
SLIK GJØR DU:
- Ha Flytende Melange i en gryte. Tilsett hakket løk og fres til den er myk.
- Tilsett tacokrydder og hvitløk og rør rundt.
- Hell på vann og hakkede tomater.
- Kok opp og tilsett bønner, paprika, mais og senk temperaturen til medium. La dette småputre i 30 minutter med lokket på snei.
- Tilsett kalkunkjøttet fem minutter før servering slik at det blir gjennomvarmt. Unngå å røre i gryten på dette tidspunktet, da vil kalkunkjøttet flise seg opp og bli «trådaktig» og tørt.
- Server i skåler med valgfri topping.
Vaffel med sprøstekt ribbe
I denne enkle oppskriften kan du la restene av svineribba gjenoppstå i helt ny drakt. Svineribbe smaker nemlig nydelig sammen med asiatiske smaker som soyasaus, sesam og kinesisk five spice-krydder.
Five spive-krydder finner du i de fleste velassorterte matvarebutikker som Mega og Meny, men det er også enkelt å lage den selv. Du blander bare lik mengde av malt kanel, fennikelfrø, szechuanpepper, nellik og stjerneanis. Det krydrede og salte kjøttet smaker himmelsk med sprø grønnsaker i søt vaffel.
Bruk din favoritt vaffeloppskrift eller bruk denne: https://mills.no/oppskrift/melange/verdens-beste-vafler/ Oppskriften kan også lages med rester av pinnekjøtt, pølse og kalkun.
Tid: 30 min
Porsjoner: 4
Vanskelighetsgrad: Enkelt
DU TRENGER:
Ribbe-vafler:
- 8 vaffelplater
- 400 gram ribbe i skiver
- 2 ts five spice-krydder
- 3 ss Flytende Melange
- 2 gulrøtter
- 25 rødkål
- 1 grønt eple
Dressing:
- 2 ss riseddik
- 4 ss soyasaus
- 1 ts sesamolje (kan sløyfes)
- 2 ts sesamfrø
- 2 ss flytende honning
- 4 ss frisk koriander, hakket
- 1 rød chili
SLIK GJØR DU:
- Lag vaffelrøre og stek vafler. Avkjøl på rist.
- Skjær ribben i strimler og fjern eventuelle ben.
- Krydre ribben med five spice-krydder og stek i en panne med Flytende Melange til ribben er gyllen og sprø.
- Skrell og riv gulrøttene, strimle rødkål og skjær eplet i tynne staver.
- Bland riseddik, soyasaus, sesamolje, sesamfrø og honning til en dressing og bland med grønnsakene.
- Legg en neve grønnsaker på et vaffelhjerte og stekt ribbe på toppen.
- Pynt med hakket, frisk koriander og skiver chili, om du ønsker det.