Røyking på grill – enklere enn du tror

Å røyke mat på grillen er vesentlig enklere enn det høres ut som, og gir en helt unik smak på grillmaten. Grillkongen Craig Whitson guider deg til suksess.

Både grilling og røyking gir en helt særegen smak på maten, og det er nok derfor vi elsker å grille. Grilling gir en fantastisk grillskorpe på maten som gjør selv de kjedelige kjøttstykkene til små smaksbomber. Når du røyker maten får du i tillegg smaken av grill, noe som løfter maten ytterligere.

Craig Whitson

Mens røyking tidligere var en måte å konservere maten på, er røyking i dag mest for å skape gode smaksopplevelser.

Grillkongen Craig Whitson har gitt ut flere bøker om grilling og har deltatt med det norske grillandslaget i VM hvert eneste år siden 2007. Han brenner, nærmest bokstavelig talt, for grilling og forteller at røyking er mye enklere enn man skulle tro.

– Det er utrolig mange gode opplevelser å finne i mat som er laget på grillen. Det gjelder å ta med seg den kunnskapen man har om matlaging på kjøkkenet, ut i hagen og til grillen. Som med all annen matlaging er kontroll på varmen alfa og omega for å lykkes, forteller Whitson, og legger til at noen råvarer egner seg bedre for røyking enn andre.

– Jeg liker å bruke røyk på kjøtt som svin og storfe, men mindre på lam og vilt. Kylling, sjømat, enkelte grønnsaker og noen oster blir ufattelig gode når de blir røkt.

Grill og kjøtt. Foto.

Bruk grillen til å røyke

Røyking på grillen krever slettes ikke at du må investere i avansert spesialutstyr eller dyr grill, du kommer langt med din vanlige grill. Alt du trenger er trefliser og aluminiumsformer. Dette får du kjøpt i større matvareforretninger og i butikker som selger griller.

– Man bør ha en god grill, og i Norge finnes det gode griller fyrt av både kull og gass. Selv om jeg er mest glade i kullgriller, så vil en bra gassgrill også gjøre jobben, forteller grillkongen.

Røykeflisen kommer i mange ulike smaker og intensiteter, men det finnes ikke noe fasitsvar på hva som passer best til hvilken råvare. Her er det best å prøve seg frem og se hva en liker best. Skal du langtidsgrille store kjøttstykker, lønner det seg å velge store røykechunks, som gir en langvarig utvikling av røyken. Det finnes også røykeplanker som passer bra for å røyke for eksempel hele sider eller fileter av laks.

Slik røyker du mat på grillen

1. Legg en håndfull trefliser i vann i cirka 1 time før du skal grille. Dette gjør man for at flisene skal røyke og ikke brenne.

2. Hvis du har gassgrill: Lag et dobbelt lag med aluminiumsfolie ca. 30 x 30 cm. Legg de avrente treflisene i en haug i midten av folien. Pakk flisene helt inn til en rund, tykk form (ca. 5 cm tykk og 15 cm bred). Stikk en del hull i toppen av foliepakken med en spiss kniv, og legg pakken direkte på en opptent brenner i grillen. Ta ned lokket og vent til det begynner å røyke fra foliepakken. Bruk en klype og flytt så pakken på indirekte varme, gjerne i et hjørne der det ikke skal ligge mat.

Hvis du har kullgrill: Ta en stor håndfull trefliser, la de renne litt av, og ha dem rett opp på kullet. Ta ned lokket.

3. Legg på maten på grillen og husk å være tålmodig, for her er grillkongens beste tips: Når du skal grille med lokk, må du motstå fristelsen å løfte på lokket for å følge med på maten. Hvis du er en av dem som ikke har lært at tålmodighet er en dyd, kan jeg si at maten blir ikke tidligere ferdig, og den blir ikke bedre, ved å se på den hele tiden. De beste kjøttstykkene grillet under lokk fortjener å få være i fred.

Store kjøttstykker grilles første på direkte varme for å få en grillskorpe, deretter flyttes de til indirekte varme hvor de får stå til de har fått ønsket kjernetemperatur.

Skal du grille store kjøttstykker? Denne guiden hjelper deg å lykkes.

Små kjøttstykker som biff, hamburgere og koteletter grilles først på en side og så på den andre, til kjøttet har fått ønsket tilberedningsgrad.

Andre gode tips

Pizza på grillen. Foto.

Slik lager du pizza på grillen

Har du grill med lokk kan du lage en pizza samtidig som du nyter sommersola i det fri. Å lage pizza på grillen kan gjøres på flere måter. Hobbykokk og pizzaelsker Olav Birkeland gir deg sine beste tips her.

Grille hamburger. Foto.

Slik griller du en saftig hamburger

Unngå at halvparten av burgeren ligger igjen på risten. Følg disse enkle rådene for å få en saftig og vellykket hamburger på grillen.

Helgrillet kjøtt. Foto.

Slik helgriller du kjøtt

Det er ingen grunn til å stå og svette i timevis foran grillen når du skal grille til mange. Velger du store kjøttstykker får du ikke bare mer kjøtt på grillen, du får også mer tid til å hygge deg med gjestene. Følger du de fire enkle stegene under her vil du få perfekt resultat hver gang.

Grilling av kjøtt. Foto.

Slik griller du kjøtt med saftig resultat

For å lykkes med grillmaten må du være godt forberedt, ha litt tålmodighet og helst et steketermometer. Det er suksessoppskriften når norgesmesteren i grilling forteller hvordan du lykkes med kjøtt på grillen.

Helgrillet fisk. Foto.

Slik griller du hel fisk

Skal du grille fisk til mange, er hel fisk en sikker vei til grillsuksess. Fisken griller seg nærmest selv, tilberedingen er lekende lett, og det ser i tillegg veldig imponerende ut. Allikevel er det mange som vegrer seg for å legge fisk på grillen, mye på grunn av at man ofte ender opp med fastbrent fisk som går i stykker når den fjernes fra grillen. Følger du noen enkle huskeregler, unngår du at fisken setter seg fast og du får et garantert saftig og smakfullt sluttresultat.