Slik griller du hel fisk

Skal du grille fisk til mange, er hel fisk en sikker vei til grillsuksess. Fisken griller seg nærmest selv, tilberedingen er lekende lett, og det ser i tillegg veldig imponerende ut. Allikevel er det mange som vegrer seg for å legge fisk på grillen, mye på grunn av at man ofte ender opp med fastbrent fisk som går i stykker når den fjernes fra grillen. Følger du noen enkle huskeregler, unngår du at fisken setter seg fast og du får et garantert saftig og smakfullt sluttresultat.

Fyll med gode smaker

Sørg for god smak på fisken ved å salte og pepre buken, og fylle den med skiver av sitron, friske urter som dill, estragon og ramsløk, og skiver av Melange.

Riktig kjernetemperatur

Du kan grille alle typer av hel fisk, men vær oppmerksom på at fisk skal ha mye lavere kjernetemperatur enn kjøtt og kylling. Fisken er klar allerede når den har kjernetemperatur på 52 grader. Fisk som kveite, laks og ørret, som er litt fastere i kjøttet, egner seg spesielt godt til grilling.

Unngå at den brenner seg fast

For å unngå at fisken brenner seg fast på grillen, kan du gjerne bruke aluminiumsfolie. Pensle folien med Flytende Melange og dryss på litt grovt salt før du legger på fisken, så får du ekstra god smak. Om du ikke har folie tilgjengelig kan du også pensle fisken rikelig med Flytende Melange før du legger den på grillen, for å unngå at den setter seg fast.

 

Ikke snu fisken for tidlig

Om du ikke bruker aluminiumsfolie på grillen når du steker fisken, så er det ekstra viktig at du ikke snur fisken for tidlig. Da får ikke fisken mulighet til å denne seg en stekeskorpe og den ender opp med å sette seg fast.

 

Velg enkelt tilbehør

Helgrillet fisk smaker best med enkelt tilbehør, så får fisken vært stjernen av måltidet. En enkel salat, en frisk potetsalat eller grillede grønnsaker som asparges, hjertesalat eller paprika smaker nydelig til.

Slik helgriller du fisk:

  1. Fyll fiskebuken med sitronskiver, friske urter som timian, oregano og persille og skiver av Melange.
  2. Dryss litt grovt salt på et ark aluminiumsfolie som er smurt med flytende Melange. Legg fisken på folien, da vil saltet trekke inn i fisken under grillingen og fisken blir perfekt saltet.
  3. Stikk et steketermometer i midten av fisken og la den ligge på indirekte varme med lokket igjen til fisken har en kjernetemperatur på 50 grader.
  4. La fisken hvile i 10 minutter før servering.

Flere gode grilltips:

Grillspyd

5 steg til perfekte grillspyd

Det er mange grunner til at grillspyd er populær sommermat. Det er enkelt og raskt, kan varieres i det uendelige, og i tillegg slipper man mye oppvask. Ulempen derimot, er at man fort kan ende opp med tørt kjøtt med svidd marinade og overkokte grønnsaker. Med noen få triks i ermet sørger du for at grillspydene blir helt perfekte. Les hvordan her!

Bakt potet med fyll

Bakt potet på grillen

Bakt potet er en klassiker som kan varieres i det uendelige, og som kan spises som både tilbehør eller som en rett i seg selv. Her har vi laget tre digge varianter som du enkelt kan lage på grillen og som tar klassikeren til nye høyder.

Grille hamburger. Foto.

Slik griller du en saftig hamburger

Unngå at halvparten av burgeren ligger igjen på risten. Følg disse enkle rådene for å få en saftig og vellykket hamburger på grillen.

Pizza på grillen. Foto.

Slik lager du pizza på grillen

Har du grill med lokk kan du lage en pizza samtidig som du nyter sommersola i det fri. Å lage pizza på grillen kan gjøres på flere måter. Hobbykokk og pizzaelsker Olav Birkeland gir deg sine beste tips her.

Helgrillet kjøtt. Foto.

Slik helgriller du kjøtt

Det er ingen grunn til å stå og svette i timevis foran grillen når du skal grille til mange. Velger du store kjøttstykker får du ikke bare mer kjøtt på grillen, du får også mer tid til å hygge deg med gjestene. Følger du de fire enkle stegene under her vil du få perfekt resultat hver gang.

Røyking på grill. Foto.

Røyking på grill – enklere enn du tror

Å røyke mat på grillen er vesentlig enklere enn det høres ut som, og gir en helt unik smak på grillmaten. Grillkongen Craig Whitson guider deg til suksess.