Tacograteng

Kjøttdeig er både rask å tilberede og kan brukes til alt fra taco og pizza, til gryter og pasta. Kanskje er det ikke så rart at det er en middagsfavoritt blant nordmenn. Faktisk spiser vi hele syv kilo kjøttdeig hver i året. Men har du tenkt over hvordan du får mest mulig smak og saftighet ut av kjøttdeigen?

Grå og tørr kjøttdeig er nemlig en vanlig utfordring på kjøkkenet. Hovedårsaken til dette er at kjøttdeigen ofte er blitt kokt, og ikke stekt, i stekepannen. Når kjøttdeigen varmes sakte opp, så begynner kjøttet å slippe vann. Om stekepannen ikke er varm nok, eller det er store mengder kjøttdeig i pannen, så vil ikke vannet fordampe raskt nok og du vil få en grå kjøttdeig som er kokt. Et mer ønsket resultat er en smakfull kjøttdeig med fin stekeskorpe og med så mye av saften som mulig i behold.

Bruk kjøttdeigen til å lage hele familiens favoritt; tacograteng.

For å oppnå best mulig resultat på kjøttdeigen er det tre ting du må passe på: du må sørge for at overflaten på kjøttet er så tørr som mulig, du må passe på at du ikke steker for mye kjøtt av gangen, og du må ha høy nok varme på stekepannen.

Slik går du frem

Steg 1:

Begynn med å la kjøttdeigen ligge litt på kjøkkenpapir før den legges i stekepannen, slik at kjøttdeigen har så tørr overflate som mulig. Det er ikke nødvendig å la kjøttdeigen hvile i romtemperatur før steking.

Slik steker du kjøttdeig steg 1

Steg 2:

Varm opp Flytende Melange i en stekepanne på sterk varme. Bruk gjerne en stekepanne av jern, denne holder bedre på varmen enn andre panner. Når fettet har fått nøttebrun farge, er temperaturen i stekepannen riktig. Ikke la deg friste til å legge kjøttdeigen i panna for tidlig. Er ikke stekepannen varm nok, vil kjøttdeigen begynne å koke i stedet for å bli brunet. Dersom kjøttdeigen begynner å koke, ta den ut av stekepannen og start på nytt.

Steg 3:

Stek kjøttdeigen i flere omganger, cirka 200 gram om gangen. Hvis det blir for mye kjøttdeig i stekepannen samtidig senkes temperaturen i pannen, og kjøttet kan begynne å koke i stedet for å steke.

Slik steker du kjøttdeig steg 2
Steg 2 i hvordan du steker kjøttdeig

Steg 4:

La kjøttdeigen ligge i ro og brunes i cirka 1 minutt på den ene siden før du snur rundt og begynner å hakke med stekespaden. Det er bruningen av kjøttet som gir den gode smaken. Fortsett å røre og hakke til all kjøttdeigen har blitt brunet og gjennomstekt.

Prøv kjøttdeigen i en aromatisk chili con carne.

5 kjappe om kjøttdeig

1. Kan jeg steke kjøttdeig i ovnen?

Skal du steke kjøttdeig i ovnen er det best å trille deigen til kjøttboller. Bland gjerne kjøttdeigen med litt krydder og strøkavring før du triller den til små kjøttboller.

Varm opp ovnen til 230 grader. Legg kjøttbollene på et bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen, i 7 til 12 minutter. Vend kjøttbollene en gang underveis for å få de jevnt stekt. Steketiden avhenger av størrelsen på kjøttbollene.

Rå kjøttboller på et stekebrett

2. Kan jeg steke kjøttdeig i mikro?

Nei, kjøttet vil bli kokt istedenfor stekt. Det er også vanskelig å få et jevnt resultat. Det er heller ikke lurt å tine frossen kjøttdeig i mikrobølgeovnen. Kjøttet blir grått og halvkokt i kantene, mens midten forblir kald og rå.

3. Kan jeg steke frossen kjøttdeig?

Den kalde kjøttdeigen vil senke temperaturen i stekepanna og resultatet er at kjøttet blir kokt istedenfor stekt. Saftigheten i kjøttdeigen vil fordampe og du sitter igjen med tørt kjøtt.

4. Hvordan tiner jeg frossen kjøttdeig?

Det beste er å la kjøttdeigen tine i kjøleskapet over natten.

5. Hvordan oppbevarer jeg best stekt kjøttdeig?

Ha kjøttdeigen i en lufttett beholder og plasser den i kjøleskapet. Den vil holde seg 3 til 5 dager i kjøleskap. Om du ønsker kan du fryse den stekte kjøttdeigen. Stekt kjøttdeig holder seg opptil 6 måneder i fryseren.

Oppskrifter med kjøttdeig