Julens beste oppskrifter

Julemat er tradisjonsrik og er for mange det som bidrar aller mest til å gi julesteming. Her finner du noen enkle og gode oppskrifter på alt fra nye vrier på pepperkakene, pinnekjøttet og ribba, til tradisjonsrike oppskrifter som waldorfsalat og gravet laks.

Julefrokost- og lunsj:

Enkel eggesalat med gressløk

Eggesalater

Eggesalat er raskt og enkelt å røre sammen, og er en enkel måte å gjøre litt ekstra stas på frokosten, lunsjen eller kveldsmaten. Her finner du oppskrift på fire ulike varianter, i tillegg til noen gode tips.

Se oppskriftene
Fylt brød skive

Fylt brød med egg, skinke og ost

Dette smakfulle brødet er bedre kjent i England som ”breakfast in bread” og kan fort bli en ny frokostfavoritt. Brødet er fylt med en fyldig egge- og skinkesalat og gratinert med ost. Del opp brødet og du har frokostskivene klare.

Se oppskriften her
Lefserull med Mills laksepålegg

Lefserull med laksepålegg og avokado

Lefseruller fylt med laksepålegg og avokado vil trolig forsvinne på et blunk.

Se oppskriften på lefseruller her
Sandwich med juleskinke og sennepsdressing. Foto.

Sandwich med juleskinke, eple og sennepsdressing

Om du har juleskinke til overs eller røkt skinke på lur, er dette sandwichen du bør gå for. Den røkte skinken går perfekt sammen med den runde smaken av sennep og det friske eplet.

Se oppskriften her

Gode salater til julematen:

Hjemmelaget Waldorfsalat

Hjemmelaget Waldorfsalat

En waldorfsalat er en klassisk tilbehørssalat med friske smaker av frukt, stangselleri og valnøtter. Den er enkel å lage og gjør seg godt sammen med kjøtt som kalkun, svin og ribbe. Er du allergisk mot valnøtter, kan disse fint sløyfes.

Se oppskriften på hjemmelaget waldorfsalat her
Ferdig potetsalat med ekstra ingredienser rundt bollen

Klassisk potetsalat

Hjemmelaget potetsalat er en allsidig og klassisk tilbehørssalat og et kjent innslag når man serverer alt fra spekemat og grillmat til julens retter. Den klassiske potetsalaten har masse poteter og fersk gressløk, med søtsyrlig sylteagurk som balanserer den fyldige dressingen.

Se oppskriften på potetsalat her
Druesalat

Druesalat

En enkel og frisk druesalat med purre er kjempegodt tilbehør til salt og røkt mat, som for eksempel spekemat og røkelaks. Den passer også godt som et alternativ til waldorfsalat servert til kalkun eller kylling.

Se oppskriften på druesalat her
Potetsalat med sennepssaus

Potetsalat med sennepssaus

Lyst til å gi potetsalaten en ny vri? Dette er en kremet og smakfull variant av en klassiker som kan serveres året rundt. Potetsalat med sennepssaus smaker nydelig til både gravlaks, juleskinke og ribbe, og kan fint lages dagen i forveien om du venter gjester til julelunsj.

Se oppskriften på potetsalat her
Hjemmelaget rødbetsalat

Frisk og fyldig rødbetsalat

Rødbetsalat er nydelig tilbehør til julens leverpostei. Denne friske varianten med eple og pepperrot lager du enkelt selv.

Se oppskriften her
Syrlig eplesalat med sylteagurk. Foto.

Syrlig eplesalat med sylteagurk

Denne eplesalaten er både søt, frisk og syrlig på en og samme gang, og er utmerket tilbehør til røkt juleskinke. Spis den som til middagen, på brødskiva eller server den som en del av koldtbordet.

Se oppskriften her
Kremet rødkålsalat med klementiner og valnøtter. Foto.

Kremet rødkålsalat med klementiner og valnøtter

Denne friske rødkålsalaten har deilig smak av jul og er ypperlig tilbehør til kalkun og annet hvitt kjøtt.

Se oppskriften her
potetsalat

Klassisk potetsalat med fennikel

Klassisk potetsalat går aldri av moten, og med fennikel får potetsalaten det lille ekstra.

Se oppskriften

Sett ny smak på julen:

Sandwich med pinnekjøtt, avokado og sitrondressing

Sandwich med pinnekjøtt, avokado og sitrondressing

Pinnekjøtt egner seg til langt mer enn bare den tradisjonelle julemiddagen og passer utmerket i denne enkle og gode sandwichen. Den milde og kremede avokadoen og den friske sitrondressingen er perfekt tilbehør til det salte kjøttet.

Se oppskriften her
Ribbetaco

Ribbetaco med lettsyltet rødløk og ananasdressing

Dette er en restemiddag du virkelig kan glede deg til! Ribbetaco er laget av saftig kjøtt som passer perfekt sammen med spennende meksikanske smaker og en krydret ananasdressing.

Se oppskriften på ribbetaco her

Kaker og julegodt:

Saftig krydderkake i randform. Foto.

Saftig krydderkake

Denne krydderkaken er supersaftig og god. Vil du gi kaken det lille ekstra på en enkel måte? Bak den i randform og pynt den som en julekrans med røde bær og sitronmelisse, og vips har du en dekorativ kake som gir skikkelig julestemning!

Se oppskriften her

Pepperkaker med peanøttsmør

Vi har gjort en liten vri på de klassiske pepperkakene og tilsatt peanøttsmør i deigen. Resultatet er fantastisk fyldige og litt søtsalte pepperkaker, som fort kan bli en ny juletradisjon.

Se oppskriften her
Sjokoladebark med peanøttsmør. Foto.

Sjokoladebark med peanøttsmør

Deilig sjokoladebark er enkelt å lage og kan toppes med alt fra marshmallows og kjeks, til pistasj og tranebær. Vi har toppet denne sjokoladebarken med peanøttsmør, i tillegg til fire ulike smakskombinasjoner. Dette er også en perfekt julegave til den som har alt, eller til en søtmons.

Se oppskriften her
Risboller med peanøttsmør

Risboller med peanøttsmør

For mange er risboller synonymt med julen, og med denne oppskriften kan du gi juleklassikeren en ny vri. Med peanøttsmør i risbollene blir disse herlige munnfullene både ekstra fyldige og smakfulle.

Finn oppskriften her