Sandkaker

Middels
120 min.
Sandkaker er en av de virkelig tradisjonelle julekakene våre og er regnet som en av de syv sortene til jul. Den er formet som en liten skål, og mange velger å servere kakene fylt med krem og friske bær. Den eldste oppskriften på sandkaker stammer helt tilbake til tidlig 1900-tall, i en kokebok skrevet av kokebokforfatter og kvinnesaksforkjemper Olaug Løken. Oppskriften gir 20-24 kaker.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

 1. Ha hvetemel og kjøleskapskald Melange i terninger i en bolle. Smuldre sammen til du har en sandaktig konsistens.

 2. Tilsett mandelmel, sukker og egg. Bruk hendene og kna alt sammen til en samlet deig. Pakk deigen inn i plast og legg i kjøleskapet i 60 minutter eller lengre.

 3. TIPS: Om du ikke får tak i mandelmel kan du bruke hele mandler (med skall eller skåldet) som du maler til fint mel i en food processor.
 4. Forvarm ovnen til 180˚C (over- og undervarme). For at kaken skal løsne lett fra formene, kan du pensle de lett med flytende Melange og drysse på litt semulegryn. Rist ut det overflødige.

 5. Del den avkjølte deigen i to emner, som så trilles til to pølser. Del hver pølse i 10-12 like store biter.

 6. Trill hver bit til en kule som presses ned i kakeformen. Forsøk å få et jevnt lag med deig i bunnen og opp langs kantene.

 7. Sett formene på stekebrett og stek midt i ovnen, i cirka 15 minutter. Når kakene begynner å bli gylne i kantene er de ferdige.

 8. La sandkakene avkjøles helt før de løsnes forsiktig fra formene. Oppbevar kakene i en tett boks.

Antall porsjoner:

Produkter i oppskriften

Melange 500 gram

Melange

Flytende Melange Original

Flytende Melange

Kommentarer

 • Bruker
  Sølvi bakke garden

  Noen som vet hvor en får tak i sandkake presse?

  • Mills
   Cecilie,

   Hei Sølvi! Du kan gjerne bruke et lite glass som presse. Lykke til!

Lignende oppskrifter