Vaniljefudge

Middels
40 min.
Myk vaniljefudge som smelter på tungen kan raskt bli en ny julefavoritt. De er enkle å lage og egner seg perfekt som en spiselig julegave. Oppskriften gir cirka 12 biter med vaniljefudge.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Ha søt kondensert melk, sukker og Melange i en tykkbunnet kjele. Tilsett frøene fra vaniljestangen.

  2. Kok opp blandingen under konstant omrøring med en tresleiv. Det er viktig å røre hele tiden slik at blandingen ikke svir seg i bunnen.

  3. Kok til blandingen blir tykk og lysebrun. Har du et sukkertermometer, eller et digitalt steketermometer, skal det vise cirka 112 grader. Om du ikke har termometer, kan du koke blandingen i cirka 12 minutter.

  4. Kle en liten form (cirka 20 x 15 centimeter) med bakepapir. Hell fudgemassen over i formen og sett kjølig i minst 4 timer. Skjær deretter fudgen i passende biter.

  5. Oppbevar fudge i en lufttett boks med lokk. Skill lagene med matpapir og oppbevar kjølig.  Holdbarhet er ca. 1 måned i kjøleskap og minst to uker i lufttett boks i romtemperatur. La fudgen gjerne stå i romtemperatur før servering.

  6. TIPS: Om man rører blandingen for mye eller for kraftig, så kan margarinen begynne å skille seg og legge seg som et lag over blandingen. Da kan man prøve å la blandingen stå en stund til den er litt kaldere, og så piske forsiktig til alt er blandet sammen igjen. Se flere gode tips til vellykket fugde og flere fugde-oppskrifter her.

Antall porsjoner:

  • 1 boks søt kondensert melk (ikke Vikingmelk)
  • 100 gram sukker
  • 150 gram Melange
  • 1 stk vaniljestang, kun frø

Produkter i oppskriften

Melange 500 gram

Melange

Kommentarer

  • Bruker
    Hanne

    Hei, vi har laget denne nå med ekte vanilje. Smaker fantastisk! Men det ble ganske eeh klumpete.. Hva gjorde vi feil? Rørte rolig i bunnen med ei tresleiv hele tida. Det klumpet seg liksom mens det kokte..

    • Mills
      Cecilie,

      Hei Hanne! Det kan høres ut som at noe av sukkeret har begynt å krystallisere seg underveis i prosessen. Det skal veldig lite til for at det skjer, sukkeret kan klamre seg fast i det minste lille «støvkorn» og dermed finne tilbake til sin faste form. Det er derfor viktig å ikke falle for fristelsen å skrape ned langs det som fester seg på sidene på kasserollen. Det krever altså litt øvelse 😊Håper dere vil prøve dere igjen!

      • Bruker
        Hanne

        Aha ja det gir mening! Takk for tips! Har allerede kjøpt inn nye ingredienser – dette skal prøves igjen ja 👌

        • Mills
          Cecilie,

          Så fint at du vil prøve igjen 👍

  • Bruker
    Daniel

    Må man bruke tresleiv, eller kan man bruke noe annet?

    • Mills
      Cecilie,

      Du kan selvsagt bruke noe annet så lenge det tåler den høye temperaturen og ikke skader gryten. Lykke til 😊

Se flere kommentarer Se flere kommentarer

Lignende oppskrifter