Om du er glad i pesto, bør du ikke la muligheten til å lage den selv gå fra deg. Den er nemlig mer smakfull og friskere enn ferdigpestoen, ettersom smaken fra basilikumen blir svakere med tiden. De aller fleste ferdigpestoer inneholder dessuten hverken parmesan eller pinjekjerner, som er en viktig del av den gode smaken.

Den mest kjente pestoen er den klassiske, grønne pestoen. Men pesto kan varieres både på smak og farge ved å bruke andre råvarer. Vi har laget den klassiske pestoen med basilikum, en rød variant med soltørkede tomater og en gul variant med bakt paprika. Tre smakfulle og fyldige pestoer som garantert vil bli favoritter til pastaen eller i salaten.

Grønn pesto

Klassisk grønn pesto med smak av basilikum og parmesan.n

Du trenger:

  • 1 fedd hvitløk
  • 50 g parmesan
  • 1 stor bunt frisk basilikum
  • 2 ss pinjekjerner
  • 1 dl Vita hjertego’ Optimal olje
  • 0.5 ts salt
  • 0.25 ts pepper
  • 0.5 ts sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Rens hvitløken og del parmesanosten i mindre biter.
  2. Bland sammen hvitløk, parmesan, basilikum og pinjekjerner med en blender, stavmikser eller kjøkkenmaskin.
  3. Mens du fremdeles blander med maskinen, hell oljen over i en tynn stråle til oljen og resten av ingrediensene er godt blandet sammen.
  4. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Rød pesto

Den røde pestoen er laget med smakfulle soltørkede tomater og parmesanost, samt pinjekjerner som sørger for et fyldig resultat.n

Du trenger:

  • 50 g soltørkede tomater
  • 50 gram parmesanost
  • 1 fedd hvitløk
  • 0.5 dl pinjekjerner
  • 3-4 blader frisk basilikum
  • 1 dl Vita hjertego’ Optimal olje
  • 0.5 ts salt
  • 0.25 ts pepper
  • 0.5 ts sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Del de soltørkede tomatene og parmesanosten i mindre biter. Rens hvitløken.
  2. Bland sammen tomater, parmesanost, hvitløk, pinjekjerner og basilikum med en blender, stavmikser eller kjøkkenmaskin.
  3. Mens du fremdeles blander med maskinen, hell oljen over i en tynn stråle til alle ingrediensene er godt blandet sammen med oljen.
  4. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Gul pesto

Den gule varianten av pesto skiller seg litt mer ut fra de andre. Her har vi tatt gul paprika og bakt den i ovnen for å få den nydelige sødmen frem. Cashewnøtter og parmesanosten sørger for fylde og gjør dette til en skikkelig god pesto.n

Du trenger:

  • 1 gul paprika
  • 1 fedd hvitløk
  • 50 gram parmesanost
  • 30 gram cashewnøtter
  • 1 dl Vita hjertego Optimal
  • 0.5 ts salt
  • 0.25 ts pepper
  • 0.5 ts sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Varm opp ovnen til 200 grader.
  2. Del paprikaen i to og fjern kjernen og steinene. Rens hvitløken og del parmesanosten i mindre biter.
  3. Legg paprikaen på et bakepapir og bak i ovnen til den er myk, ca. 15 minutter.
  4. Bland sammen paprikaen, hvitløken, parmesanosten og cashewnøttene med en blender, stavmikser eller en kjøkkenmaskin.
  5. Mens du fremdeles blander med maskinen, hell oljen over i en tynn stråle.
  6. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.