Slik skålder du mandler
Skålede mandler hører til mange av julens godsaker. Skåldede mandler brukes blant annet når man lager hjemmelaget marsipan, mandelmakroner eller lys kransekake. I tillegg må mandelen man har i grøten eller riskremen skåldes, slik at den ikke synes. Under finner du fremgangsmåte på hvordan du enkelt skålder mandler selv.
Slik gjør du:
- Kok opp en kjele med vann.
- Legg mandlene i kjelen og ta den av varmen.
- La mandlene ligge i det varme vannet i 10-15 minutter, slik at skallet løsner.
- Sil deretter av vannet og «klem» mandlene så skallet glir av. Du kan også legge en del av mandlene i et kjøkkenhåndkle og gni skallene av, for å gjøre at jobben går litt raskere.
- La de skåldede mandlene tørke på et tørt kjøkkenhåndkle i 1-2 døgn. Vend på mandlene 2 ganger om dagen, slik at du sikrer at de blir ordentlig tørre.
Tips!
Om du skal bruke mandlene for å lage kransekake eller din egen marsipan, så bør mandlene få tørke i 2 døgn før de males, for å sikre at det ikke blir for mye fuktighet i bakverket.