
Slik steker du kyllingfilet
Å steke kyllingfilet kan være en utfordring. I motsetning til mange andre kjøttyper som gjerne kan serveres rå eller medium stekt, må kylling gjennomstekes. Dette medfører ofte at kyllingen overstekes og blir tørr. Heldigvis finnes det enkle tips du kan følge for å få perfekt stekt kylling.
Bergenet lesetid: 3 minutter
Kylling er ferdigstekt ved 68 grader og vil bli tørr om temperaturen overstiger 70 grader. Det er derfor kort vei fra gjennomstekt til tørr kylling, forteller innovasjonskokk i Mills, Erik Egtvedt. Når du steker kyllingfilet kan det derfor være lurt å bruke steketermometer.

Om du ikke benytter steketermometer er det viktig å følge med på både temperaturen og klokka. Eriks har samlet sine beste tips til saftig kyllingfilet, både i stekepannen og i ovnen.
Slik steker du kyllingfilet i stekepannen:
- La først kyllingfileten hvile 30 minutter i romtemperatur før den skal stekes.
- Tørk av fileten med tørkepapir og dryss på salt, pepper og eventuelt andre krydder du vil ha på.
- Ha 2-3 spiseskjeer Melange i en middels varm panne. Når margarinen er blitt nøttebrun betyr det at pannen 180 grader og er klar for kyllingen.
- Stek kyllingfileten i 2 minutter på hver side for å få smakfull stekeskorpe. Legg på lokk og skru ned til lav temperatur.
- La kyllingfileten ettersteke i 6-8 minutter, avhengig av tykkelsen på kyllingfileten. Bruk gjerne et steketermometer om du har. Når kjernen holder 68 grader er kyllingfileten klar.

Slik steker du kyllingfilet i ovnen
- La kyllingfiletene hvile 30 minutter i romtemperatur før de skal stekes. Tørk av filetene med tørkepapir og dryss med salt, pepper og eventuelt andre krydder du vil ha på.
- Varm opp ovnen til 180 grader.
- Finn frem en ildfast form som rommer alle kyllingfiletene og pensle formen med flytende Melange.
- Finn frem et bakepapir som er like stort som den ildfaste formen og pensle litt flytende Melange utover bakepapiret.
- Pensle inn kyllingfiletene med flytende Melange, og krydre dem med salt og pepper og eventuelt andre krydder.
- Legg kyllingfiletene i den ildfaste formen. Dekk formen med bakepapiret med den smurte siden ned og pakk bakepapiret rundt kyllingfiletene – da mister de ikke fuktighet under steking.
- Stek kyllingfiletene i 30-35 minutter, avhengig av tykkelsen på filetene. Bruk gjerne et steketermometer. Når kjernen holder 68 grader er kyllingfileten klar.
Hvorfor er det så vanskelig å steke kylling?
– Musklene i kyllingen er bygget opp av lange fibre som er omgitt av en proteinkappe, forklarer Egtvedt. Etter hvert som kyllingen blir oppvarmet, vil proteinene som utgjør denne beskyttende kappen, trekke seg sammen. Dette fører til at kjøttsaften tvinges ut av kjøttet, akkurat som når du klemmer på en tannkremtube. Ettersom kyllingen må gjennomstekes, er det viktig å slutte å steke kyllingen så fort den når 68 grader sånn at du får holdt på mest mulig av kjøttsaften.