Forskjeller

For mange nordmenn er smør og margarin to sider av samme sak: mange foretrekker det ene, flere liker det andre best. Mye av grunnen til dette er likheten i bruksområder. Både smør og margarin brukes som pålegg på brødskiven, som stekefett i stekepannen, eller som viktig ingrediens i bakverk. Likevel er det betydelige forskjeller på smør og margarin på en rekke andre måter.

Store forskjeller som fettkilder

Den viktigste forskjellene på smør og margarin er den typen fett som finnes i produktene. Siden smør er fett fra dyreriket, har smør et høyt innhold av mettede fettsyrer. Mettede fettsyrer er som kjent noe vi bør være forsiktige med. Margarin er på sin side laget av planteoljer – i hovedsak rapsolje – og henter dermed fettsyrene fra planteriket i stedet for fra animalske kilder.

Denne ulikheten mellom smør og margarin i fettkilder er gjør at margarin ofte er litt rimeligere enn smør. Melk, som er utgangspunktet for smørproduksjon, er først mulig å benytte som næringskilde når en ku har gresset og deretter produsert melk på bakgrunn av næring kua har spist. Vegetabilske oljer er næringen høsten rett fra planten, som vokser og trives på energi fra solen. Dermed er veien til matfatet vårt både kortere og enklere for margarinen.

Flere bruksfordeler for margarin på kjøkkenet

I tillegg finnes det ulike brukskvaliteter ved de to folkekjære fettkildene. En fordel margarinen har ovenfor smør, er det som kalles bruningseffekt. Denne effekten oppstår når du bruker margarin i en stekepanne. Når margarinen har fått en gyllenbrun farge av varmen, er temperaturen perfekt for pannesteking av mat. Siden det er melkeproteinene i margarin som skaper effekten vil du finne det samme i smør på svært høye temperaturer – men da har smøret har blitt så varmt at det ikke lenger kan brukes til steking.

Margarin har også en litt annen smaksprofil enn smør, selv om mange vil føle at de ligner. Margarin setter ganske enkelt noe mindre smak når du bruker den i matlagning. Det gjør at maten du steker, baker eller smører smaker mer av det selve matvaren faktisk smaker.

Ved å bruke smør, vil smøret i seg selv sette en del preg på maten du lager. Hva du velger her, er naturligvis en – nettopp – smakssak. Likevel er det viktig å huske på denne forskjellen når du tryller frem både varm mat, brødskiver og bakverk på kjøkkenet.