Ina Janine Johnsen fra matbloggen Mat på Bordet, har laget utallige glasurvarianter og har god erfaring med å pynte kaker.

 

Her er Inas beste glasurtips:

 

1. Ingrediensene bør være romtempererte før du setter i gang.

En kald kremost kan gi deg en glasur med klumper. Bruker du kald margarin risikerer du at ingrediensene skiller seg, for da må glasuren piskes hardt og lenge.

2. Smørkrem smelter når den utsettes for varme.

Velg gjerne en annen glasurtype om kaken skal stå ute en varm sommerdag.

3. Ikke tilføy for mye væske i glasuren.

Skal du smaksette glasuren med for eksempel sitron, bruk finrevet sitronskall istedenfor sitronsaft. Skal du farge glasuren, bruk paste i stedet for dråper.

4. Skal du bruke sprøytepose er det lurt å ikke fylle den mer en halvfull med glasur.

Sørg for at glasuren er presset godt ned i sprøytespissen før du begynner å pynte. Da unngår du eventuelle luftlommer som gir ujevnt resultat.

5. Brett opp kantene på sprøyteposen.

Hold igjen toppen av posen med hånden og press glasuren ned i posen til den kommer ut av tuppen.

6. Glasuren blir mer flytende, jo varmere den blir.

Sett glasuren kaldt i 30 minutter dersom den blir for varm når du arbeider med den.

7. Fordeling av flytende glasurer

Flytende glasurer er enklest å legge hvis du først bruker en skje til å fordele glasuren med, og så en slikkepott for å fordele den jevnt utover bakverket.

8. Fordeling av faste glasurer

Faste glasurer som smørkrem eller kremostglasur kan både brukes som et enkelt lag med glasur eller som pynteglasur. Bruk en spatelkniv eller slikkepott for å enkelt fordele glasuren over kaken.

8. Dekk kaken med en «crumb coat»

Skal du legge glasur på en kake er det lurt å lage det som på engelsk kalles en «crumb coat». Da smører du et tynt lag glasur på hele kaken og setter den kjølig i en halvtime før du dekker kaken med et tykt lag glasur. Da låser du inn smulene med det første glasurlaget og forhindrer at pynteglasuren blir full av smuler.