Det er ikke alltid grønnsaker står høyest på listen over hva vi liker best å spise, og det er kanskje grunnen til at gjennomsnittsnordmannen ikke er helt i mål når det gjelder å spise de berømte fem om dagen som helsemyndighetene anbefaler. Denne anbefalingen gjelder både barn og voksne, og det er nok ikke bare barna som kan bli flinkere til å spise mer grønt.

Løsningen kan være å lure inn grønnsakene i maten. Forskere i USA testet om barn ville spise mer dersom grønnsakene ble gjemt i maten. Resultatet ble at barna spiste hele 50 prosent mer grønnsaker når de ble gjemt i maten. Dette trikset trenger ikke bare gjelde de små i familien, og kanskje er det nettopp dette som kan bidra til å øke grønnsaksinntaket til hele familien.

Her er fem smarte måter å skjule grønnsakene i maten:

1. Lag nye vrier på kjente retter

En måte å få lurt inn mer grønnsaker og frukt i kostholdet er å finne nye vrier på kjente retter. Du kan erstatte vanlige pannekaker med bananpannekaker, lage søtpotetbrownies eller lage en ekstra kremet pesto med avokado.

2. Bruk grønnsakspureer i maten

Å lage pureer av grønnsaker er en smart metode for å skjule grønnsakene i maten. Her er blomkålen et godt utgangspunkt ettersom den har en mild smak og lett kan kokes til pure. Lag en blomkålpure og tilsett den i kjente retter som potetmos, fiskegrateng eller kremet pastasaus. Til og med i eggerøren kan den blandes inn uten at du merker stor forskjell på smak eller konsistens. Det samme gjelder andre kjente og kjære retter som kjøttkaker og hamburgere. Tilsett grønnsakspureer i kjøttet før det stekes, og ingen vil merke at de er der.

3. Gjem grønnsaker i sausen

Pasta- og pizzasauser er ypperlige gjemmesteder for grønnsaker. Kok sausen sammen med gulrøtter, blomkål og søtpoteter, og mos den godt når grønnsakene er møre. Tilsett litt ekstra pizzakrydder som oregano og timian, og ingen vil merke at grønnsakene er der.

4. Skjul det i en smoothie

Smoothie er perfekt å lage for å få i barna ekstra frukt og grønnsaker. Smoothien kan også fryses ned i isformer, og vips så har du næringsrik is både små og store vil sette pris på. Avokado kan fint tilsettes i alle typer av smoothie, og gir en herlig kremet konsistens. Du kan også tilsette litt spinat eller grønnkål i en blåbærsmoothie. Frosne blåbær har såpass mye farge at ingen vil se at det er noe grønt der.

5. Lag snacks av grønnsakene

Lager du deilig snacks av grønnsakene er det stor sannsynlighet for at velviljen til grønt blir større. Bytt ut pommes fritesen med ovnsbakte rotgrønnsaker. Eller lag potetgull av beter. Du kan også gratinere blomkål eller brokkoli med litt ost på toppen – de aller fleste elsker gratinert ost. Prøv for eksempel denne nydelige varianten: Parmesanbakt blomkål med chilimajones.