– Det er særlig det dårlige LDL-kolesterolet du ikke vil ha for høyt, da det blant annet øker risikoen for hjerte- og karsykdom, sier helse- og ernæringssjef Marte Gjeitung Byfuglien.

Her kan du lese om ulike typer kolesterol og hvilke nivåer det bør ligge på.

De gode nyhetene er at hvis du tester og finner ut at du har for høyt kolesterol, så kan det være mulig å redusere nivået ved å spise kolesterolsenkende mat. Altså er det ikke alltid nødvendig med medisiner.

Kolesterolsenkende mat som virker

Det er særlig fettet i maten som direkte påvirker kolesterolverdiene dine. Fett deles inn i mettet og umettet fett. Umettet fett reduserer kolesterolet, mens mettet fett øker kolesterolet.

Derfor er det gunstig å velge matvarer med lite mettet fett og mer umettet fett.

Eksempler på mat som inneholder mettet fett og øker kolesterolet:

 • Fete meieriprodukter som meierismør, H-melk, rømme og fløte
 • Kjøtt med mye synlig fett
 • Oppmalte kjøttprodukter som kjøttdeig, farse og pølser

Eksempler på kolesterolsenkende mat:

 • Nøtter
 • Avokado
 • Fet fisk
 • Majones
 • Myke og flytende margariner
 • Matoljer
 • Havre og bygg

Smarte måltider i hverdagen

Gjennom en lang dag kan det være vanskelig å huske på å velge kolesterolvennlig mat til alle måltider.

– Til frokost og lunsj kan man velge magre kjøttpålegg, lett gulost på brødskivene og mager melk til drikke, tipser Marte Gjeitung Byfuglien.

Det er også lurt å smøre myk plantemargarin på brødskiven, og velge pålegg med umettet fett som majonesbaserte salater, avokado og peanøttsmør.

Et annet smart tips til deg som ønsker å spise ned kolesterolnivået er å spise mye havre og bygg. Det er nemlig gode kilder til betaglukan, som også virker kolesterolsenkende. Du kan lese mer om hvordan betaglukan påvirker kolesterolet her.

For at betaglukan skal redusere kolesterolet må du spise 3 gram per dag. 3 gram betaglukan tilsvarer 75 gram havre, som er en ganske stor bolle med havregrøt.

For å få i seg havre og betaglukan, er havregrøt et godt og sunt alternativ til frokost eller kveldsmat.

Tre tips til kolesterolsenkende middager: 

 1. Ovnsbakt fisk – superenkelt og velsmakende Prøv for eksempel denne ovnsbakte torsken med smakfull saus av tomat og urter
 2. Retter med rene kjøttfileter – magert og bra for hjertet Som denne middagssalaten med ytrefilet, avokado og chilidressing
 3. Vegetarretter – gunstig i et hjertevennlig kosthold
  Lag for eksempel denne kremede byggotten med sopp, så får du også i deg betaglukaner!