Slik baker du eltefritt
Å bake eltefritt er en trend som ikke ser ut til å gi seg med det første. Og det er ikke så rart. Eltefri bakst er enkelt, det er nesten umulig å gjøre noe feil og skorpen på brødet blir sprø og god. I hvert fall hvis vi skal tro Mari-Lene Korsnes.
Mari-Lene korsnes er kvinnen bak bloggen «Med hjerte for mat» og driver i tillegg populære Geiranger Bakeri i Volda. Her deler hun sine beste tips til vellykket, eltefri bakst.
– Hvorfor er du så glad i å bake eltefritt?
– Det er så lettvint, og så får du alltid et vellykket resultat. Det er en enkel måte å få nystekt bakst til frokost, og skorpa du får på brødet blir nydelig god!
– Hva er grunnprinsippene?
– Grunnprinsippene ved eltefri baking er svært enkle. Du rører sammen mel, vann, salt og gjær i en bolle. Dekker til bollen og lar den stå på kjøkkenbenken over natta, eller i minimum åtte timer, før du baker ut og steker neste dag.
– Hvordan kan jeg være sikker på å lykkes med eltefri bakst?
– For å lykkes med eltefri bakst er det viktig å la deigen får lang hevetid i romtemperatur. I tillegg må du også ha en deig som er mer klissete og løs i konsistensen enn en vanlig brøddeig.
– Hvor mye tid må jeg sette av?
– Det som er så bra med eltefritt er at det krever et minimum av fysisk arbeidstid. I tillegg blir resultatet alltid bra. Du trenger tre til fire minutter til å måle opp og røre sammen deigen på kveldstid, og fem minutt til å dele opp i emner neste dag. Du må sette av minimum 8 timer til heving, pluss tid til steking, men dette er tid der du kan gjøre andre ting samtidig.
– Hvilke feller kan man gå i?
– Det skal mye til å feile når du baker eltefritt, men dersom du bruker for mye mel i deigen kan du ende opp med et kompakt og tungt resultat.
– Kan man fritt kombinere ulike melsorter?
– Du kan fint blande ulike melsorter når du baker eltefritt, men for å unngå at brødet blir for kompakt bør minst halvparten være hvetemel eller fint speltmel.
– Om jeg opplever at deigen ikke hever, hva kan ha skjedd?
– Det kan skyldes flere ting. Enten at gjæren er helt eller delvis død på grunn av for varmt vann (over 55°C), at deigen har stått for kaldt, eller at du har brukt gammel gjær. Hvis du har en gjærpakke som er åpnet eller utgått på dato kan du sjekke om gjæren er aktiv ved å blande litt av den med lunkent vann og sukker. Om det ikke dannes skum på toppen etter 10 minutter er gjæren død.
– Hvordan bør man dekke deigen når den står til heving?
Dekk bakebollen med plastfolie eller lokk. Pass på at bollen er stor nok, deigen trenger plass til å doble seg.
– Hva er ditt beste eltefritt-tips?
– Mitt aller beste tips er å bruke høy temperatur når du steker brødene eller rundstykkene. Emnene setter jeg på forvarmet stekebrett eller pizzastein. Da får du skikkelig sprø skorpe samtidig som du får god aktivitet på deigen i det du setter den inn i ovnen. Selv steker jeg ofte brødene i jerngryte med lokk eller på nettopp pizzastein.
Eltefrie rundstykker med solsikkekjerner
Her får du Mari-Lenes favorittoppskrift på eltefri bakst. Oppskriften gir cirka 12 eltefrie rundstykker.