10 ting du lurer på om vafler
Det kan dukke opp spørsmål underveis når man lager vafler. For hva gjør du om vaffelen deler seg, eller setter seg fast i vaffeljernet? Og er det egentlig så viktig å la røra svelle? Her finner du svar på dette og sju andre vanlige spørsmål om vafler.
1. Hvorfor skal vaffelrøren svelle?
Vaffelrøren skal svelle for at ingrediensene skal få blandet seg godt og for at melet skal binde seg til væsken. Man tilsetter gjerne bakepulver eller natron i røren, og det må få tid til å aktivisere seg på samme måten som når du lager gjærbakst. Du kan steke vafler uten å la røra svelle først, men å legge inn en halvtime til svelling vil gjøre vaflene enklere å steke, og resultatet blir fine og luftige vafler.
2. Hvor mange vafler er det i en liter vaffelrøre?
Hvor mange vaffelplater du får av en liter vaffelrøre vil selvfølgelig avhenge av størrelsen på vaffeljernet og tykkelsen på røren. Hvis du bruker et vaffeljern med seks hjerter og tar utgangspunkt i en vanlig vaffeloppskrift, som ikke inneholder grovt mel eller havregryn, vil en liter vaffelrøre gi deg cirka syv vaffelplater.
3. Hvordan steker jeg vafler?
- Når røren er klar til steking kobler du til vaffeljernet ditt og setter det på høy temperatur (nesten på maks). La jernet bli varmt.
- Tilsett cirka 1 ss Flytende Melange i midten av jernet. La det frese før du tar en øse med vaffelrøre og heller på midten av vaffeljernet. Mange vaffeljern kommer med en egen øse som er tilpasset størrelsen på vaffelhjertene.
- Bruker du en vaffelrøre med grove ingredienser (som eplevafler, havregrynsvafler) er det lurt å spre røren litt utover med baksiden av øsen.
- Press vaffeljernet sammen og la vaflene være i fred i jernet i minst to minutter før du lar deg friste til å ta opp lokket og se om vaflene er ferdige. Vaflene er ferdige når de er gylne og slipper vaffeljernet.
- Bruk en gaffel til å løfte ut vaffelplaten. En vaffelgaffel i tre er selvfølgelig optimalt. Om du bruker en vanlig gaffel så prøv å unngå å stikke ned i selve vaffeljernet, dette kan ødelegge slippbelegget.
- Legg vaffelen på en rist til avkjøling om du ønsker sprø vafler. Legger du dem oppå hverandre vil de bli myke og holder seg varme lengre.
- Gjenta prosessen til du har stekt antall vafler som du skal servere.
4. Hvordan unngår jeg at vaflene setter seg fast i vaffeljernet?
Tålmodighet er viktig. La vaflene få steke i fred i minst to minutter før du lar deg friste til å åpne lokket. Det er viktig å smøre jernet før du steker første vaffel, og så mellom hver andre eller tredje vaffel. Da er det perfekt å ha litt Flytende Melange rett i jernet, så unngår du for mye søl. Er vaffeljernet ditt gammelt er sjansen for at vaffelplaten setter seg fast i jernet lettere enn når du bruker et nytt vaffeljern. Da kan det være nødvendig å smøre mellom hver vaffel.
5. Hvordan unngår jeg at vaflene deler seg?
Prøv å tilsette mer hvetemel i røren og se om det bedrer seg. Ofte kan blandingen av hvetemel og andre melsorter som ikke «binder» røren like godt være årsaken til at vaflene deler seg. Dette gjelder spesielt hvis du bruker havregryn.
6. Hvor lenge holder vaffelrøre og ferdigstekte vafler seg i kjøleskapet?
Vaffelrøre holder seg godt i kjøleskapet i cirka tre dager. Men vær obs på at holdbarheten kommer an på hvor gamle ingredienser du har brukt i røren. Hvis melken var helt på grensen til utløpsdatoen er det lurt å ta hensyn til det. Når du skal bruke vaffelrøren igjen er det viktig at du rører eller rister røren godt, for ingrediensene kan ha skilt seg.
Ferdigstekte vafler smaker aller best med en gang de er stekt. Men om du har stekt for mange kan du oppbevare dem i en plastpose i kjøleskap i to dager. Når de skal spises kan du gi dem nytt liv ved å varme dem i brødristeren.
7. Kan jeg fryse vaffelrøre og ferdigstekte vafler?
Har du rester av vaffelrøre eller ønsker å lage den i god tid i forveien kan du helle den over på tomme, rene melkekartonger og fryse den. Væske utvider seg i frossen tilstand, så det er lurt å ikke fylle kartongen helt opp for å unngå at den sprekker. La røren tine i kjøleskap eller på benken når du skal bruke den. Ferdige vafler kan fryses, men vær klar over at konsistensen blir seig og ikke spesielt spennende. Det beste er derfor å steke vafler etter behov og heller fryse ned røren.
8. Kan jeg lage vafler med pannekakerøre?
Om du noen gang har lurt på om du kan lage vafler med pannekakerøre, så er svaret ja. Tilsett 1 ts bakepulver i pannekakerøren og litt ekstra hvetemel til du har fått en tykkere konsistens på røren. Du kan også tilsette 1 ts kardemomme om du liker det.
9. Kan jeg lage vafler med browniesrøre?
Det meste kan «vaffles», også browniesrøre. Men du kan ikke bruke browniesrøren helt slik den er, for den vil sette seg fast i vaffeljernet. Tilsetter du mer egg, melk og hvetemel i røren vil du kunne steke browniesrøre i vaffeljernet. Tar du utgangspunkt i en ferdigpose med browniesmiks, så må du i tillegg til anvisningene på pakken tilsette 2 dl melk, 1 egg og 100 gram hvetemel.
10. Hvordan rengjør jeg vaffeljernet?
Hver gang du steker en porsjon med vafler vil det danne seg rester av røre og fettstoff i vaffeljernet. Før du pakker bort vaffeljernet kan det derfor være lurt å legge et par ark kjøkkenpapir i vaffeljernet når det er avkjølt. Papiret vil trekke til seg overflødig fettstoff og matrester. Neste gang du skal steke vafler kan du bruke den første vaffelen du steker som «vaskevaffel», om vaffeljernet ditt er ordentlig skittent. Tilsett røre i jernet og stek den på vanlig måte. Vaffelen kastes etter at den er stekt. Denne vaffelen vil trekke til seg smaken av gammelt fett og eventuelle rørerester fra forrige steking.