Det er liten tvil om at pepperkaker er en av de mest populære julekakene som bakes til jul. Å lage pepperkakedeig er forbausende enkelt og det fine ved å lage den selv, er at du selv kan velge akkurat hvilken smak og konsistens du får på pepperkakene. Her får du en liten veiledning som hjelper deg med å lage din perfekte pepperkakedeig.

Her finner du grunnoppskriften på pepperkakedeig.

Mørke eller lyse peppekaker

Noen foretrekker lyse pepperkaker, mens andre foretrekker mørke. Forskjellen er hvilken type sirup du bruker. Bruker du mørk sirup blir pepperkakene mørkere og får en kraftigere smak. Med lys sirup blir pepperkakene lysere og de får en mildere smak.

Milde eller sterke pepperkaker

Navnet til tross; pepperkaker inneholder ikke pepper. Pepperkaker er laget med en sammensetning av kanel, ingefær og nellik – og noen ganger kardemomme. Foretrekker du milde pepperkaker, kan du redusere mengden krydder i oppskriften og liker du dem ekstra krydret, kan du øke mengden. Bare pass på å ha likt forhold mellom de ulike krydrene i oppskriften.

Oppskrift på lyse og mildere pepperkaker finner du her

Myke pepperkaker

I de aller fleste oppskrifter, så smeltes smøret eller margarinen før det tilsettes i deigen. Dette hjelper for å få tynt utkjevlede og sprø pepperkaker. Om du i stedet foretrekker litt mykere pepperkaker, kan du heller vispe inn margarinen i sukkeret, og kjevle til litt tykkere pepperkaker.

 Foretrekker du myke cookies fremfor sprø pepperkaker? Her finner du oppskrift på myke pepperkakecookies.

Cookies med pepperkakesmak
Cookies med pepperkakesmak

Sprø pepperkaker

For å få sprø pepperkaker, er det viktig at du kjevler pepperkakene så tynne som du klarer. Deretter er det viktig at de får avkjøles på en rist for ellers vil dampen gjøre dem myke. Husk at pepperkaker som regel er myke når de kommer ut av ovnen. Det er først når de er helt avkjølte at de blir sprø.

Pepperkakestjerner og Melange

Bakst med pepperkakesmak