11 tips som gir deg perfekte vafler

I Norge har vi laget vafler siden 1700-tallet, og de hjerteformede vaffelplatene spises som aldri før til både hverdag og fest. I dag har vi utallige oppskrifter og variasjoner å velge mellom. Her får du 11 tips som gjør at du lykkes med vaflene, enten du liker dem fine, grove, luftige, sprø eller myke.

1. Rens vaffeljernet med en vaskevaffel

For perfekte vafler er det viktig at vaffeljernet renses regelmessig, og det kan du enkelt gjøre med en vaskevaffel. Den består av 1 dl mel, 2 ss salt og 1 dl vann som røres sammen til en litt tykk og seig røre. Hell røren i vaffeljernet og fordel utover. Stek på vanlig måte. Da vil du få opp alle rester og gammelt fett som sitter i jernet. Husk at vaskevaffelen ikke kan spises!

 

2. Få luftige vafler

For å få ekstra luftige vafler kan du skille eggene før du har dem i røren. Ha i eggeplommene innledningsvis, og stivpisk eggehvitene før de røres forsiktig inn helt til slutt.

 

Her får du oppskriften på verdens beste vafler

Vaffelhjerter

3. Få knasende sprø vafler

Mens noen sverger til kaldt vann i vaffelrøren for å få skikkelig sprø vafler, foretrekker andre rømme eller en kombinasjon av natron og skummet kulturmelk. For at vaflene skal beholde sin knasende sprø overflate, bør vaflene hvile på en rist og ikke legges oppå hverandre etter steking.

 

4. Få myke vafler

Det er lettest å få myke vafler når vaflene er tykke. For å få til det må også vaffelrøren være tykk. Legg de nystekte vaflene oppå hverandre på en tallerken med et kjøkkenhåndkle over. Da får du en høy stabel med vafler som holder seg myke og saftige.

 

5. Prøv en ny variant

For et grovere alternativ på vaffelrøren kan du bytte ut eller erstatte noe av hvetemelet med havremel eller sammalt hvete. Ønsker du å redusere sukkermengden i vaflene, så kan du bruke moste, modne bananer i røren.

 

Vafler uten egg

6. Allergier å ta hensyn til?

Du kan enkelt bytte ut hvetemel med maisenna, kokosmel eller annet glutenfritt mel om du ønsker glutenfrie vafler. Du kan også lage vafler uten egg. Da brukes vann i stedet for egg, og vaflene blir dermed også ekstra sprø. Ønsker du vafler uten melkeprodukter, kan du bruke plantebasert melk.

Har du allergier å ta hensyn til? Prøv oppskriften på glutenfrie vafler eller vafler uten egg.

 

7. Spar tid med Flytende Melange

Med Flytende Melange sparer du tid siden du slipper å smelte margarinen, og du behøver heller ikke å vente på at den skal avkjøles. Hell Flytende Melange rett i røren, lettere blir det ikke.

 

 

8. Få ekstra smak på vaflene

Litt elttrømme eller iskrem i vaffelrøren gir ekstra god smak på vaflene. Kardemomme og kanel er vanlige krydder å ha i røren, og noen synes det er spennende å tilføre vaflene smak av gulrot, sjokolade, blåbær, appelsin, eple, hasselnøtt eller ost. Variasjonene er mange, og det er kun fantasien som setter en stopper om du ønsker vafler med en liten vri.

Vaffelens venner anbefaler flytende Melange

9. Pensle vaffeljernet godt

Husk å pensle vaffeljernet med Flytende Melange før du steker og gjerne mellom hver andre eller tredje vaffel. Det gir vaflene fin farge og god skorpe, samtidig som du unngår at vaflene setter seg fast i vaffeljernet.

 

10. Unngå vafler som deler seg på midten

Om vaffelrøren er for tynn, vil den lett sette seg fast og dele seg når du åpner vaffeljernet. La derfor alltid røren svelle i minimum 15 minutter før du begynner å steke.

 

11. Unngå «vaffelører»

Irriterer du deg over at vaffelplatene får tupper på kantene eller at vaffeljernet blir umulig å rengjøre fordi vaffelrøren renner over under steking? Det er lett å overfylle vaffeljernet, men prøv deg heller frem til hva som er riktig mengde for ditt vaffeljern. Skulle vaflene fortsatt tyte litt utover under steking, er det enkelt å ta saksen fatt før servering og klippe av «vaffelørene».

Relaterte oppskrifter