1. Slik lager du vafler uten vaffeljern

Har du lånt bort vaffeljernet ditt og ikke fått det tilbake? Eller har vaffeljernet ditt gått i stykker? Det finnes løsninger. Du kan nemlig steke vafler i en vanlig stekepanne. Du får ikke hjerteformen eller vaffelmønsteret, men smaken er den samme.

Det kan lønne seg å tilsette litt mer mel i vaffelrøren, slik at røren blir litt fastere og det er enklere å få et godt resultat. Det er lurt å bruke en stekepanne med slippbelegg og flytende Melange for at vaffel-pannekakene ikke skal sette seg fast.

Ha godt med røre i pannen og snu vaffel-pannekaken når den bobler på oversiden og du har fått en fin stekeskorpe på undersiden. Resultatet vil bli litt mer som sveler enn vanlige, tynne pannekaker.

2. Slik lager du vafler uten egg

Har du glemt å kjøpe inn egg til vaffelkosen eller er noen i familien eller venneflokken allergisk mot egg? Du kan fremdeles lage vafler. Kaldt vann og bakepulver hjelper deg i mål når du skal lage allergivennlige vafler eller når eggene ikke ble med i handleposen.

Et gammelt husmortriks er å erstatte et egg med følgende ingredienser: Pisk sammen 2 ss vann, en ts nøytral olje og 2 ts bakepulver. Det fungerer så bra at ingen vil merke forskjellen. Egen oppskrift på vafler uten egg finner du her.

3. Slik lager du vafler uten melk

Havremelk er en fin erstatning for vanlig melk i vaffelrøren. Du kan også bruke vann i stedet for melk. De blir litt mindre fyldige i smaken, men det er fremdeles en god mulighet hvis du får gjester som ikke tåler melk. Om du bare har glemt å handle inn melk kan du bruke andre melkeprodukter som kefir, kulturmelk, rømme og yoghurt hvis du har det stående i kjøleskapet.

Egen vaffeloppskrift på hvordan du kan bruke rester av melkeprodukter finner du her.

4. Slik lager du vafler uten melk og egg

Bakepulver, natron og havremelk redder vaffelhyggen hvis man får gjester på besøk som er allergisk mot egg eller melk, eller begge deler. Vaflene blir faktisk ekstra luftige og gode når du bruker havremelk, for den fungerer som et hevemiddel i seg selv.

5. Slik lager du vafler uten gluten

Det er ikke alle som tåler gluten, men heldigvis finnes det mange gode alternativer. I butikken finnes glutenfrie melblandinger av ris, potet, mais, mandel og kokos. Bokhvete er også en meltype du trygt kan bruke i vaffelrøren. Trenger du oppskrift på glutenfrie vafler har vi to gode oppskrifter her: En med kokosmel og en enklere variant med ferdig glutenfri melblanding.

6. Slik lager du vafler uten bakepulver

Et ekstra egg kan erstatte bakepulver i vafler. Pisk egget luftig før du tilsetter de andre ingrediensene. Et lite glass kullsyreholdig vann er også et godt alternativ. En slant kulturmelk, kefir eller litt yoghurt naturell kan også fungere som hevemiddel. Hva enn du velger å erstatte bakepulveret med, så er det lurt å piske godt for å få mer luft i røren og la den svelle på samme måte som du ville ha gjort hvis du hadde bakepulver i.

Egen oppskrift på vafler uten bakepulver finner du her.