Baketips

Uansett om du skal bake boller, sjokoladekake eller glutenfrie bakverk, så finnes det tips som gjør bakingen enklere og sikrer at du får et vellykket resultat. Her har vi samlet mange gode tips rundt kaker og gjærbakst, og inspirerende oppskrifter. Du finner også gode tips til hvordan å lykkes med alt fra paideig, til glasur og marengs.

Hjemmelaget kalender av pepperkaker

Hjemmelaget julekalender av pepperkaker

Julens søteste kalender lager du selv! Sett av en ettermiddag sammen med barna istedenfor å tråle butikkene etter småting til gavekalenderen. Så får dere en hyggelig førjulsaktivitet og deilig pepperkakeduft i huset med på kjøpet.

Ferdige krumkaker og krumkakeskål

Steke krumkaker – slik gjør du steg for steg

For mange blir det ikke jul uten krumkaker! Følger du disse tipsene blir det enklere å lykkes med både steking og forming av krumkaker.

Tangzhong-boller

Slik baker du boller med tangzhong-metoden

Tangzhong er en japansk bakemetode som gir supersaftig og ekstra holdbar gjærbakst. Metoden går ut på å lage en jevning av mel og væske som varmes opp til 65 grader. Dette gjør at deigen klarer å ta opp mer væske, noe som bidrar til at gjærbaksten blir mykere enn vanlig og at bollene holder seg saftige lengre.

Vafler

Slik steker du vafler

Vafler kan lages på mange forskjellige måter, og det skal mye til for å trå helt feil. Likevel kan det dukke opp spørsmål underveis. For hva gjør du om vaffelen deler seg, eller setter seg fast i vaffeljernet? Her finner du oppskrift på vafler, og fremgangsmåte på hvordan du best steker vaflene og unngår at de setter seg fast eller deler seg.

Sprø vafler

Vafler

Vafler kommer i mange spennende varianter - alt fra pizzavafler og regnbuevafler, til klassiske vafler toppet med syltetøy. I Norge har vi laget vafler siden 1700-tallet, og de hjerteformede vaffelplatene spises til mange forskjellige anledninger. Enten man er ute på tur, på idrettsarrangementer eller dugnader, eller til fredagslunsjen på jobben eller til søndagskos så smaker det godt med en vaffel. Under finner du oppskrifter på vafler i alle varianter, i tillegg til gode tips og svar på spørsmål du kanskje har lurt på rundt vafler.

Vafler laget i stekepanne

Slik lager du vafler uten vaffeljern

Har du lånt bort vaffeljernet ditt og ikke fått det tilbake? Eller har vaffeljernet ditt gått i stykker? Det finnes løsninger.

Vafler

Slik lager du vafler uten…

Det fine med vafler er at de kan varieres og lages på mange forskjellige måter, og det er nesten alltid mulig å lage vafler med det du måtte ha i hus om du skulle få uventet besøk. Her har vi samlet noen problemstillinger som kan hjelpe deg å lage vafler, selv om du mangler ingredienser eller utstyr.

Vaffel med bær og syltetøy

10 ting du lurer på om vafler

Vafler kan lages på mange forskjellige måter, og det skal mye til for å trå helt feil. Likevel kan det dukke opp spørsmål underveis. For hva gjør du om vaffelen deler seg, eller setter seg fast i vaffeljernet? Og er det egentlig så viktig å la røra svelle? Her finner du svar på dette og sju andre vanlige spørsmål om vafler.

Stor vaffelrøre til dugnad

Syv tips til deg som skal servere vafler til mange

Enten det er dugnad i borettslaget, barnas idrettsturnering eller dere skal tjene inn penger til korpset, er vafler en sikker vinner. Den deilige duften av nystekte vafler frister både store og små. Har du fått i oppgave å stå for denne jobben og trenger noen tips i forkant? Her kan du lese hvordan du kan gjennomføre både forberedelser og vaffelservering med lave skuldre.

17. mai-kaker

Tre flotte 17. mai-kaker du enkelt kan pynte selv

En lekker kake i rødt, hvitt og blått pynter opp kakebordet på nasjonaldagen. Her har du tre forslag til hvordan du enkelt kan gjøre en vanlig kake om til en skikkelig festkake til 17. mai. Alle kakene kan lages en dag eller to i forveien, så kan du kose deg med pyntingen samme dag som den skal serveres.

Julekake

Baker- og konditorlandslagets tips til julebaksten

Hva baker noen av Norges beste bakere til jul og hvilke tips har de til julebaksten? Melange er stolt hovedsponsor av Baker- og konditorlandslaget, og her deler noen av utøverne hvordan de forbereder seg til jul.

Bake til jul med barna

Gode tips til deg som skal bake til jul med barna

Matblogger Maria Villmones Bondeson deler sine beste råd til en vellykket bakestund med hele familien. – Senk skuldrene og vær forberedt på litt kaos.

Lyse pepperkaker

Slik lager du din perfekte pepperkakedeig

Lager du pepperkakedeigen selv kan du enkelt lage din egen oppskrift med pepperkaker slik du liker dem best. Her får du tipsene som hjelper deg på vei!

Syv bakverk med pepperkakesmak

Syv bakverk med pepperkakesmak

Er du veldig glad i pepperkaker og vil gjerne nyte den litt oftere i førjulstiden? Her er syv forslag til bakst som ikke er pepperkaker, men som gir deg den herlig krydrede smaken.

Sarah Bernhard. Foto.

Tre varianter av Sarah Bernhard

Sarah Bernhard er herlige kaker laget av mandelbunn, sjokoladekrem og sjokoladeglasur. Under finner du tre varianter av denne himmelske kaken - en med en ekstra smakfull sjokoladekrem, en langpannevariant og en uten egg.

Skålede mandler

Slik skålder du mandler

Skålede mandler hører til mange av julens godsaker. Skåldede mandler brukes blant annet når man lager hjemmelaget marsipan, mandelmakroner eller lys kransekake. I tillegg må mandelen man har i grøten eller riskremen skåldes, slik at den ikke synes. Under finner du fremgangsmåte på hvordan du enkelt skålder mandler selv.

Muffinskake formet som luftballong

Slik lager du muffinskake

Muffinskaker ser imponerende ut, men er overraskende enkle å lage. De kan lages i alle mulige slags former, og er en flott måte å variere bursdagskaken på. Alt du trenger er muffins, melisglasur og litt pynt.

Fredrik Lønne

Slik får du saftig gjærbakst

Som stolt hovedsponsor har Melange inngått et tett samarbeid med Baker- og konditorlandslaget. Her får du baker Fredrik Lønnes beste tips til å lykkes med saftig gjærbakst.

Enkle bursdagskaker

Tre enkle bursdagskaker

Disse bursdagskakene ser imponerende ut, men er svært enkle å få til dersom du vil gjøre det lille ekstra ut av bursdagskaken på en lettvint måte. Her får du en fargerik regnbuekake, et stilig kakeslott og en tøff tallkake, som vil slå godt an hos både jubilanten og gjestene.

Wienerbrød og Napoleonskake

Slik lykkes du med butterdeig

Med litt tid og nøyaktighet, så er det mulig å lykkes med en herlig flakete butterdeig. Her gir baker og konditor, Terje Skaar, sine beste tips til å lykkes med butterdeigen.

Grovt brytebrød

Fire saftige brytebrød

Luftige og lette brytebrød er enkle å lage og passer utmerket som tilbehør til middagen, på koldtbordet, eller til frokosten. Det er dessuten enkelt å variere både smaken og hvor grove man ønsker at brytebrødene skal være. Her får du fire ulike varianter av brytebrød med noe til enhver smak.

Sjokoladekake med daim

Slik får du ekstra saftig posekake

Når du bruker kakemiks på pose er det litt enklere å få et vellykket bakeresultat på en rask måte. Med disse tipsene på lur er du også sikret at kaken blir ekstra saftig og god – hver eneste gang.

Daimkake i langpanne

5 kaker du kan lage dagen i forveien

Uansett om du skal bake til en liten eller stor festanledning, er det en fordel å kunne forberede kakene i dagen i forveien slik at du kan senke skuldrene og nyte dagen sammen med familie og venner. Her får du forslag til fem kaker du kan lage en eller flere dager i forveien.

Tre friske og saftige sommerkaker

Tre friske og saftige sommerkaker

Når sesongens frukt og bær er på sitt beste, er det ypperlig å bruke dem til å fylle kakene med friske og fruktige smaker. Her får du oppskrift på tre smakfulle sommerkaker som passer uansett om sjokoladekake er favoritten eller om du sverger til formkake.

Tre sjokoladekaker

Tre enkle og smakfulle sjokoladekaker

Disse sjokoladekakene ser kanskje imponerende ut, men er faktisk overraskende enkle å lage. Fylt med herlig sjokolade og toppet med både fyldige og friske glasurer, egner de seg perfekt for deg som er ekstra glad i sjokolade.

Enkle og raske fylte muffins

Slik kan du pimpe opp posekaken

Kakemiks på pose gjør det både enklere og raskere å trylle frem fine kaker. Med noen enkle grep og få ingredienser, kan du gjøre posekaken til din egen og sørge for en helt ny smaksopplevelse.

Rocky road brownies

Fire måter å pimpe opp brownies

Brownies er en saftig og myk kakeklassiker som har en fantastisk smak av sjokolade. Med disse fire enkle metodene kan du tilsette noen få ingredienser og finne din personlige favorittvri på den amerikanske sjokoladekaken. Oppskriftene tar utgangspunkt i en pose brownies-kakemiks, slik at det er enda raskere å lage kakene.

Glutenfrie festkaker

5 lekre og glutenfrie festkaker

Glutenallergi trenger ikke å sette en stopper for den store festdagen, det er disse flotte festkakene et godt bevis på. Her får du fem oppskrifter på glutenfrie festkaker som både smaker himmelsk og er lekre å se på.

Klassisk eplekake. Foto.

9 smarte tips som hjelper deg å lykkes med bakingen

Kan du erstatte bakepulver med natron, og hvordan kan du unngå kaker som faller sammen eller får vulkantopp? Baker og konditor, Leif Arne Fardal, gir deg smarte tips som hjelper deg å lykkes med bakingen slik at du kan bli bakermester på ditt eget kjøkken.

11 tips som gir deg perfekte vafler

I Norge har vi laget vafler siden 1700-tallet, og de hjerteformede vaffelplatene spises som aldri før til både hverdag og fest. I dag har vi utallige oppskrifter og variasjoner å velge mellom. Her får du 11 tips som gjør at du lykkes med vaflene, enten du liker dem fine, grove, luftige, sprø eller myke.

Tre enkle påskekaker

Tre enkle og lekre påskekaker

Enten du tilbringer påsken på fjellet med liten tilgang på kjøkkenutstyr, eller bare vil ha lettvinte påskekaker som ser lekre ut, så er dette påskekakene som gjør det enkelt å imponere gjestene. De er lettvinte å lage, krever få redskaper og ingredienser, og vil garantert falle i smak hos gjestene.

Vaniljesnurrer med bringebær. Foto.

Enkle kaker og gjærbakst

Bursdag, skoleavslutning, barnehagefest, dugnad, familieselskap - bakeanledningene er mange og hyppige! Heldigvis trenger det ikke være vanskelig å bake hvis man velger riktig bakverk og fremgangmåte. Her finner du enkle oppskrifter og gode baketips som gjør det litt enklere å lykkes med baksten.

Slik baker du med ulike meltyper

Hvete, spelt, havre, rug og bygg - det finnes mange ulike meltyper å velge mellom når en skal bake. Hver meltype har ulike egenskaper når det kommer til både elting, heving og bløtlegging. Her får du tipsene som hjelper deg å lykkes med baksten, uansett hvilken meltype du velger.

Melkefri sjokoladekake i langpanne.

Slik baker du uten melk

Allergier trenger ikke å gå på bekostning av bakegleden. Kathrine Skjelvan, fra bloggen Gluten- og melkefri inspirasjon, har bakt uten melk i 15 år. – Å bake uten melk er veldig enkelt, lover bloggeren.

Søt gjærbakst hveteboller

Hevetriksene som gir luftigere bakst

Temperatur og tid er nøkkelen til god heving og luftigere bakst, og det er særlig en ting mange gjør feil. Få baker Tomm Munthes beste tips til hevingen og hvordan du får luftigere bakst hjemme.

Glutenfrie havrekjeks. Foto.

Slik baker du uten kjøkkenvekt

Mangel på kjøkkenutstyr trenger ikke å sette en stopper for bakegleden. Du kan nemlig fint bake uten kjøkkenvekt ved å regne om gram til dl. Her får du tipsene som hjelper deg i mål.

Tyske skiver julekaker. Foto.

Slik lykkes du med julebaksten

Enten du baker for første gang eller er en dreven julekakebaker, kan det være fint å få med seg smarte baketips og inspirasjon på veien.

oppskrift på Spekulasjer

5 julekaker du kan lage av en deig

Du trenger bare én deig for å trylle frem 5 nydelige julekaker.

Fudge forskjellige smaker. Foto.

Slik lager du fudge

Myk fudge som smelter på tungen er blitt en ny julefavoritt blant mange og egner seg perfekt som spiselig julegave. Her finner du våre beste tips til hvordan du kan lage fudge med ulike smaker selv.

Ristopper laget med Delfiafett

15 julekaker du kan fryse ned

Med gode forberedelser kan du bake de sortene du ønsker og holde julestresset unna. Her finner du 15 julekaker du kan bake på forhånd og fryse ned, samt andre gode tips til stressfri baking fra Ina-Janine Johnsen, matbloggeren bak den populære bloggen Mat på Bordet.

Sirupssnipp-bamser. Foto.

Morsomme julekaker

Julekaker kommer i mange varianter, former og smaker. Her finner du fire morsomme måter du kan forme og pynte julekakene. De er enkle å lage og skiller seg litt ut på kakebordet denne julen.

Sarah Bernhard. Foto.

Allergivennlige julekaker

Baking hører julen til og er en hyggelig aktivitet man kan gjøre i førjulstiden med venner og familie. Her finner du oppskrifter på glutenfrie og eggefrie julekaker som passer om du har allergi, eller bare har lyst på noe godt.

Sjakkruter julekake. Foto.

Julekaker du kan bake uten egg

Allergier trenger heldigvis ikke å stå i veien for gode smaksopplevelser i julen. Det finnes nemlig en rekke julekaker som kan bakes uten egg. Her får du en komplett oversikt over eggefrie julekaker som kan nytes av alle.

Vegg til pepperkakehus som er ferdig pyntet. Foto.

Slik lager du pepperkakehus med mal

Å pynte pepperkakehus er en morsom tradisjon som både store og små setter pris på. Resultatet er dessuten dekorativ julepynt som lukter nydelig og gir skikkelig julestemning. Her får du oppskrift og printbar mal på et lekkert pepperkakehus.

Julekakipedia. Mange julekaker.

Julekakipedia

I Melange sitt Julekakipedia finner du fakta og kuriosa om over 50 ulike julekaker, samt en vei videre til julens mange kakeoppskrifter. Bare klikk på bildet av kaken du vil bake og du kommer til oppskriften.

Julekonfekten - spiselige julegaver. Foto.

Spiselige julegaver

Spiselige julegaver er morsomt og koselig å både lage og å få. Det finnes mange ulike gaver og vanskelighetsnivåer man kan begi seg utpå, og julegavene kan personaliseres ut ifra hva mottakeren liker best.

Kakao på pinne. Foto.

Slik lager du kakao på pinne med 4 smaker

Kakao på pinne er en fantastisk spiselig julegave, ypperlig til den som har alt. Kakaopinnen røres enkelt ut i en kopp varm melk og gir dermed varm sjokolade på rekordtid. Her får du oppskrift på kakaopinner med fire ulike smaker. I tillegg til ingrediensene trenger du en vanlig isbitform og pinner. Sistnevnte fås kjøpt på Panduro og lignende hobbybutikker. Oppskriftene gir cirka 8 kakaopinner av hver smak.

Kakemiks på glass. Foto.

Tre kakemiks på glass

Kakemiks på glass er både koselig å sette sammen og å få! Her legges de tørre ingrediensene på en glasskrukke, mens en fin lapp forteller mottakeren hvordan man lager kakene og hva som skal tilsettes.

Brente mandler med fire smaker. Foto.

Brente mandler med 4 smaker

Brente mandler er tradisjonsrikt knask få klarer seg uten i julen. De karamelliserte nøttene er enkle å lage selv og kan fint smaksettes og varieres om du ønsker det. Her får du fire varianter av juleklassikeren. Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, så har du en spiselig julegave som garantert vil bli satt pris på.

Sarah Bernhard. Foto.

Syv glutenfrie julekaker

Baking hører julen til og er en hyggelig aktivitet man kan gjøre i førjulstiden med venner og familie. Her finner du oppskrifter på syv glutenfrie julekaker som passer om du har glutenallergi, eller bare har lyst på noe godt.

Gulrotkake i langpanne

Slik fryser du kaker

Har du rester etter den store festdagen, eller har du ikke tid til å lage kakene den dagen de faktisk skal serveres? Finn ut hvordan de ulike kakene bør fryses ned og tines for å få best mulig resultat.

Sjokoladekake i langpanne. Foto.

Bakerens beste baketips til luftige og saftige kaker

Det er mange utfordringer som dukker opp underveis når man skal bake kaker. Kakene kan falle ned i midten, sitte fast i formen eller ikke bli luftige. Her får du bakerens beste baketips som gjør det enklere å lykkes.

Eple cobbler. Foto.

Høstbakst

Høsten har kommet for å bli, og ute fylles gatene med blader i et spenn av farger. Sesongens lunefulle vær byr også på mange gode anledninger til å ta fatt på bakingen. Her finner du oppskriften på 10 bakverk som er perfekt til å kose seg med inne.

10 ulike muffins av 1 muffinsrøre. Foto.

Slik lager du 10 ulike muffins av 1 muffinsrøre

Klarer du ikke å bestemme deg for hvilken smak du vil ha på muffinsene? Hva med å lage flere ulike på en gang? Med denne muffinsrøren, blir det enkelt å trylle frem ulike smaker. Vi viser deg hvordan.

Perfekt glasur på kaker og muffins

Tips til hvordan du kan lage perfekt glasur

En god glasur er prikken over i-en på ethvert bakverk. Her finner du oppskrift på seks nydelige glasurvarianter. I tillegg deler Ina-Janine Johnsen fra bloggen Mat på Bordet sine beste tips til hvordan du kan lage god glasur.

Surdeigsstarter. Foto.

Slik lager du surdeigsstarter

Følg denne fremgangsmåten for å lage din helt egne surdeigsstarter.

Surdeigsbrød. Foto.

Alt du trenger å vite om surdeig

Du har helt sikkert hørt om surdeig. Men hva er det egentlig, og hva skyldes denne entusiasmen for den spesielle deigen?

Dessert pizza med ulike toppings. Foto.

Dessertpizza

Pizza er en italiensk favoritt det er vanskelig å gå lei av. Gjør som italienerne og server pizza til dessert også. Her får du tre fantastiske varianter av dessertpizza.

Grovbrød. Foto.

Slik lykkes du med grov bakst

Grovt mel trenger ikke å være noen hindring for å få luftig og saftig bakst. Bakeren deler sine hemmeligheter som sørger for at du garantert lykkes med grov bakst hjemme på ditt eget kjøkken.

Pai med egg, skinke og spinat. Foto.

Slik lager du perfekt paideig

Pai er kanskje den mest allsidige retten som finnes, og da er det ikke så rart at den også er svært populær. Avhengig av hva du fyller paien med, kan den fungere til både frokost, lunsj, middag og dessert. Enten du vil ha klassisk, søt, mager, grov eller glutenfri paideig finner du fremgangsmåten her.

Brød med sprø skorpe. Foto.

Slik får du sprø skorpe på brødet

Visste du at hemmeligheten bak et luftig og saftig brød ligger i skorpen? Med litt damp i ovnen kan du få sprø skorpe og et mer saftig brød. Du kan faktisk høre om du har lykkes.

Sommeravslutning med kaker på bord. Foto.

Enkle kaker til sommeren

Sommeren er høysesong for avslutninger og bugnende kakebord laget på dugnad. Med denne oversikten over enkle og raske kaker er det ingen grunn til å la dugnadsånden slite deg ut.

Pavlova med vaniljekrem og bær. Foto.

Slik lykkes du med marengs

Lurer du på hvordan du skal lage perfekt marengs? Med denne steg for steg-guiden vil du aldri mer få en tørr eller seig marengs.

Sjokoladekake med gravemaskin på toppen. Foto.

5 dekorative bursdagskaker av 1 røre

Trenger du gode ideer til enkle og morsomme bursdagskaker har du havnet på riktig sted. Med denne enkle oppskriften på sjokoladekake kan du lage fem ulike og dekorative bursdagskaker. Se de oppfinnsomme kakene her!

Baking og utstikking av deig.

Tips til deg som skal bake sammen med barn

Å bake med barn er gøy, men det kan også være en utfordring. Her finner du gode tips til en vellykket bakestund med barna.

Glutenfri sjokoladekake

Allergi ingen hindring! Slik baker du uten gluten, egg og melk

Det går fint an å lage deilig bakst selv om du må ta hensyn til allergier. I butikken finnes det gode erstatninger som gjør allergibakst enkelt, men kanskje har du allerede noe i skapet som kan brukes?