Julekakipedia

I Melange sitt Julekakipedia finner du fakta og kuriosa om over 50 ulike julekaker, samt en vei videre til julens mange kakeoppskrifter. Bare klikk på bildet av kaken du vil bake og du kommer til oppskriften.

Aristokrater

Aristokrater er små fingertykke og sylinderformede mandelkaker, som befinner seg i kategorien mindre kjente julekaker. Mandler finhakkes og bakes inn i deigen før man deler den opp i biter og gjør klar til steking. Kakene pyntes og smaksettes gjerne ved å pensle med egg og drysse perlesukker over. Aristokrater lages også til jul på danske kjøkken.

Avletter

Avletter er tynne, sprø kaker stekt i avlettjern, som har fint og særegent mønster. Røren lages av fløte, rømme, vann, rugmel og hvetemel med ørlite salt. Disse småkakene er typisk for Gudbrandsdalen og ser litt ut som krumkaker før de er bøyd, men de skal helst være helt lyse når de er stekt. Avletter er det samme som jønnbrød nordover i Østerdalen. Mange velger i dag å steke avletter og rømmebrød i samme jern som krumkaker.

Berlinerkranser

Berlinerkranser er blant de mest populære kakene som nordmenn baker til jul. De formes i ringer der endene legges over hverandre, slik at de danner en sløyfe. De lyse kakene strøs med perlesukker. Det er kanskje ikke så overraskende at denne kakesorten kan spores tilbake til en baker i Berlin. I Bergen ble berlinerkranser kalt «pepitakranser» under krigen.

Bondekaker

Bondekaker er flate og runde skårne kaker med tydelige biter av mandler i. Oppskriften kom til Norge fra Sverige etter krigen, og vi finner den for første gang i Gyldendals store kokebok fra 1989. Kakene er fortsatt populære både i hjemlandet Sverige og i Danmark.

Bordstabelbakkels

Bordstabelbakkels er en av de få tradisjonelle julekakene som faktisk har norsk opprinnelse. De avlange kakene har en stripe mandelmasse som pynter opp, og skal stables fint når de serveres.

Bakkels er i utgangspunktet en betegnelse på mindre bakverk som gjerne blir stekt i smult, mens bordstabelbakkelsene kjevles ut og stekes i ovn. Den tidligere betegnelsen bakels refererer til et bakverk laget av mel, sukker, egg, fløte og vann, ofte stekt i spesielle jern med vakre mønstre – gjerne med navn og årstall.

Som flere andre av de norske julekakene stammer oppskriften fra Hanna Winsnes sin Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen fra 1845. Hun anrettet de avlange kakene i en trekantform.

Brune pinner

Brune pinner er avlange kaker som smaker av sirup og kanel. De er en av de enkleste julekakene å lage, og for mange en av de syv slagene som skal bakes til jul. De kalles også karamellpinner, eller kolakaker på svensk, og er svært gode å dyppe i kaffen.

Døler

Døler er lette og porøse kaker med lange tradisjoner i Norge. Det er lettvinte julekaker å lage, og de holder seg gode lenge. Døler har en karakteristisk smak av mandler, og potetmel og kremfløte i deigen gjør at kakene får den spesielle og lette konsistensen. Kaken har sannsynligvis fått navnet fra et dalføre, og har vært kjent siden 1800-tallet.

Drømmer

Drømmer er en knasende sprø og god julekake som passer til enhver anledning. Vanlige smakstilsetninger er vanilje, sitron, kokos og ingefær. For å sikre en riktig sprø konsistens brukes hornsalt, og ikke bakepulver til å heve kakene.

Et annet tips er å røre sammen margarin og sukker for hånd, da flyter de mindre ut. Det er også anbefalt å ikke åpne ovnsdøren underveis i steketiden, da holder de seg luftige fremfor å synke sammen.

Eckernførdekaker

Eckernførdekaker består av en tynn mørdeigsbunn som blir dekket med et lag sprø marengs. Konsistensen skal være lett og delikat. Navnet kommer fra havnebyen Eckernförde i Schleswig-Holstein i Tyskland. Det sies at unge piker fra sørlandshavnene i seilskutetiden ofte ble med hollandske skip for å ta huspost til utlandet. Disse pikene tok med seg oppskrifter som denne hjem til Norge.

Finske pinner

Finske pinner er mørdeigskaker med hakkede mandler og perlesukker som topping. I formen er de ikke ulike aristokrater, og ingrediensene i deigen er nesten de samme, bortsett fra at aristokrater inneholder egg. Kakene stammer trolig fra Finland, slik som navnet forteller.

Fru Aals kaker

Fru Aalskaker er gammeldagse, norske julekaker som består av små, runde mørdeigsbunner som blir dekket med en klatt deilig, hjemmelaget mandelmasse. Kakene blir gjerne stukket ut med små egge- eller akevittglass.

Oppskriften stammer fra Olsrød Husmorskole i Tønsberg i 1958, oppkalt etter prestefru Aal, som var en kvinne med sans for det elegante og smakfulle når det kom til kaker. Kakene er kjent under flere navn i ulike deler av landet – er du fra Vestlandet kjenner du den kanskje som mandeløye, eller som isralitter dersom du kommer fra Buskerud.

Goro

Goro er en av de eldste julekakene vi kjenner til, og smaker blant annet av kardemomme. Det er en firkantet og flat kake med bladmønster, som er et resultat av mønsteret til jernet den blir stekt i.

Jern som goro og lignende kaker blir stekt i skal være dokumentert helt tilbake på 1400-tallet i Europa.

Navnet er en forkortet versjon av det opprinnelige navnet «gode raad». Dette kan ha sammenheng med de gamle gorojernene, som hadde et mønster som knyttet seg til et ordspråk som ga gode råd. Andre mener det handler om å ha god råd.

I Danmark holder kaken fortsatt dette navnet, mens den i Sverige kalles «kaka gorån».

Halvmåner

Halvmåner har kanskje ikke så overraskende halvmåneform. Noen velger å bruke former til å stikke dem ut, mens andre stikker ut runde kaker som de bretter sammen.

Noen legger også to og to halvmåner sammen og fyller dem, for eksempel med krem med romsmak, syltetøy eller svisker. Ifølge Solfrid Rørlien Saue, forfatter av boken Vestlandsmat, hører denne kakesorten med til de «13 sorter» julekaker bergensere med respekt for tradisjon gjerne tok med til julekaffen.

I Bergensområdet skriver de navnet på kaken som «hallemåner». Dialekten har dermed ansvaret for den manglende v-en.

Havremakroner

Havremakroner er ganske flate, runde småkaker med en småseig konsistens. Kakene hadde sin glanstid under krigen, da det var mangel på matvarer som fint hvetemel. Havren har en nøtteaktig smak, og ble i flere tilfeller også brukt som erstatning for mandler i bakst.

Kakene er relativt raske å lage, og er derfor en typisk oppgave på skolekjøkkenet. Men de finnes i mange ulike varianter og oppskriftene varierer fra distrikt til distrikt. Noen velger å dyppe kakene i sjokolade, slik at de får et sjokoladetrekk.

Mange mener at havremakroner tradisjonelt skal være buet eller ha en liten knekk på midten.

Hjortetakk

Hjortetakk går så langt tilbake som til 1700-tallet, da under variasjoner som hjortehorn og hjortebakkels. Felles for dem alle var den karakteristiske ringformen med grove kutt i kantene, som hornene til hjorten. Derav navnet.

Den kan minne om smultringer, men er fastere og sprøere i konsistensen enn sine rundere søstre, og har dessuten «tagger» eller «takker», derav navnet. Hjortetakken bakes med hjortetakksalt eller hornsalt, som det også kalles, som også brukes i moderne oppskrifter på smultringer.

Huldakaker

Huldakaker er flate og runde småkaker med mye kryddersmak, blant annet av nellik, kanel og kardemomme.
Noen pynter disse kakene med en halv skåldet mandel oppå hver kake, slik som også gjøres med sirupsnipper og spekulasjer.

Ingefærnøtter

Små runde kaker som minner om peppernøtter, men som er laget med en litt annen krydderblanding. De har som navnet tilsier en distinkt smak av ingefær.
Noen velger å dyppe dem i smeltet sjokolade. Ingeførnøttene skal være så små at hele enkelt kan spises i én munnfull.

Jojo-kaker

Jojo-kaker er småkaker med smak av mandler, som kan minne om makroner i formen. De lages av to små runde bunner som legges oppå hverandre med krem i midten. Til slutt dyppes halve kaken i sjokolade.

Kakemenn

Kakemenn, julemanna, gøttekælla, kakekæller – kjært barn har mange navn. De tykke lyse småkakene som er spesielt populære i Bergen blir laget over store deler av vest- og sørlandet med lokale variasjoner i både navn og oppskrifter. Spises ofte som de er, men pyntes gjerne med konditorfarge, sukker eller sjokolade.

Kanelstenger

Kanelstenger er lekre småkaker med smak av kanel. Det er som navnet forteller avlange kaker som gjerne rulles til pølser før de klemmes flate. De toppes med perlesukker, men noen velger i tillegg å strø hakkede mandler over. Kanelstenger er av de mindre kjente julekakene, og noen velger også å lage dem på andre tider av året enn til jul.

Kirstens kanelpletter

Kirstens kanelpletter (tidligere kalt jødekaker) er hovedsakelig et Rogalands-fenomen her til lands, som ikke har hatt særlig gjennomslag i andre deler av landet. Kakene skal ha funnet veien nordover fra Spania og Portugal på 1600- og 1700-tallet, med sefardiske jøder som skal ha tatt med seg sin kokkekunst og bruk av sukker. Skal ha vært bakt i Norge og Danmark siden midten av 1800-tallet. Navnet er omdiskutert. I tillegg til det jødiske opphavet er det ulike teorier rundt hvorfor de har fått navnet. Én av teoriene er at kakene fikk navnet fordi de ligner på jødenes hodeplagg.

Kokosbolle

Kokosbollen består av en marsipan- eller vaffelbunn fylt med en luftig krem av eggehvitte og sukker, trukket med sjokolade. Den tradisjonelle fløtebollen uten kokosstrø har dansk opprinnelse, men finnes i utallige variasjoner verden over – blant annet som krembo i Israel, chocolate teacake i Storbritannia og whippet i Canada. Skal ha blitt laget for første gang i Danmark rundt år 1800.

Kokoskrans

Kokoskranser smaker som navnet tilsier kokos. De er formet som kranser, og skal tradisjonelt sett også ha noen riller på overflaten. For å oppnå dette bør de kjøres gjennom en kvern. Har du ikke kvern kan de rulles ut til pølser med tykkelse som en finger og så koble dem sammen til kranser. Kokoskranser er også populære i Sverige, Danmark og flere andre europeiske land.

Kokosmakroner

Kokosmakroner er små, knudrete munnfuller med deilig, søt kokossmak. De er relativt enkle å lage, og konsistensen skal være sprø utenpå og litt seig inni. Makroner har vært laget siden 1500-tallet, og skal visstnok stamme fra Italia.
Kokosmakronen er ikke bare en favoritt blant mange nordmenn, men også i Sverige (kokostopp), Australia, USA og Nederland bakes den til jul. Mange velger å dyppe kokosmakroner i sjokolade, slik at de får et sjokoladetrekk under.
I Australia er det en del som velger å ha syltetøy i midten av makronen før steking.

Koriandere

Koriandere er små krydderkaker med koriander som smakssetter. Med den runde og relativt flate formen ser de ut som kjeks. De passer like godt til gløgg som til kaffe, og er populær blant barn.

Krabbelurer

Krabbelurer er kaker stekt eller kokt i smult, og er nok en av de mindre kjente julekakene. Oppskriften stammer fra en reklamebrosjyre for Melange margarin som ble laget i 1920-årene, og var en kjent og kjær julekake på 40- og 50-tallet. De smaker litt som vafler, og er i utgangspunktet like enkle å lage. Kaken har trolig fått navnet sitt fordi fasongen gjerne er litt usymmetrisk og rar. Tidligere ble krabbelurer også kalt rokkelurer.

En fjern slektning til krabbelurene er churros, som er veldig populært i Spania og andre spansktalende land. Kakene kan fryses og tines opp i en liten gryte så de ikke blir tørre, men smaker aller best når de er helt ferske og nytes med et lett melisdryss over.

Krumkaker

Krumkakene er blant våre mest populære julekaker. En undersøkelse som Respons Analyse gjennomførte for Melange i 2015 viste at 41 prosent av de spurte mener krumkaker er den viktigste julekaken, og at det i alle landsdeler bortsett fra på Sørlandet er favoritten. Krumkaker stekes i egne krumkakejern, som kan ligne noe på vaffeljern, men de blir i motsetning til vafler bare omtrent 1,5 millimeter tykke. Tidligere brukte man noe de kalte stangjern over åpen ild, mens man senere tok i bruk vendejern på vedkomfyren. Dagens krumkakejern har gjerne den funksjonen at de kan varmes opp elektrisk. Navnet kommer av at man krummer kakene til en kremmerhusform når de er ferdig stekt og fortsatt varme og myke. Da kan de enkelt formes. Mange velger å rulle dem, mens andre former dem til en skål. Mange foretrekker å servere krumkaker med multer eller multekrem

Lyse pepperkaker

Til forskjell fra mørke pepperkaker har de lyse gjerne en litt søtere og mildere smak som følge av en annen krydder- og ingredienssammensetning i deigen.

Marvposteier

Marvposteier regnes som en av de klassiske julekakene, om enn av det finere og mer avanserte slaget, særlig presentasjonsmessig. Den eksklusive kaken har en smakskombinasjon av konjakk og mandler, og stammer fra omtrent år 1900. Det fører til at det er noe mer jobb med dem enn med mange av de andre julekakene. Mange mener imidlertid at det gode og karakteristiske mandelfyllet er verdt strevet. Marvposteier skal ha fått navnet sitt etter at man før i tiden gjerne tilsatte litt oksemarg, som ble blandet inn i sukkeret.

Mazariner

Mazariner skal stamme fra minst 400 år tilbake og har etter hvert utviklet seg i mange variasjoner. De består tradisjonelt av mørdeig fylt med mandelmasse og toppet med hvit glasur, men det finnes som nevnt ulike variasjoner med ulikt fyll. De lages i små ovale terteformer. Blant annet finnes det en variant som heter catalan som inneholder bringebærsyltetøy. Noen hevder mazariner er en avart av den italienske kaken crosata di mandorle eller torta di mandorle. Bakverket er trolig oppkalt etter den italiensk-franske kardinalen og politikeren Giulio Raimondo Mazzarino eller Jules Mazarin (1602-1661). Mazariner er også en svært populær kake i Sverige og refereres ofte til som svenske mandelterter.

Mørke pepperkaker

Til forskjell fra lyse pepperkaker har de mørke gjerne en litt mindre søt smak, men til gjengjeld mer fylde, som følge av en annen krydder- og ingredienssammensetning i deigen.

Munkehetter

Munkehetter er en av de mindre kjente julekakene vi har. Oppskriften stammer fra Hanna Winsnes’ Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen fra 1845. De små kakene stekes i omvente sandkakeformer som han minne om en hette eller lue – derav navnet.

Pepperkaker

Pepperkaken skal ha kommet til Norge på 1600-tallet. De har har sin opprinnelse i Hellas og Midtøsten og finnes i et utall europeiske varianter. I Norge begynte de å finne sin sprø og tynne form på 1600-tallet, mens de andre steder i Europa har forblitt myke og brødaktige. Kakene har fått navnet etter krydderet pepper, men det er mange pepperkakeoppskrifter som ikke inneholder pepper. De får sin karakteristiske smak av en eller flere av krydderne kanel, nellik, ingefær og kardemomme.

Pepperkakebaking er svært populært blant barn i førjulstiden. I mange hjem lages det også pepperkakehus. Da skjærer man til husets ulike deler i utkjevlet deig, steker disse og setter dem sammen til et hus. Deretter pyntes gjerne huset med melis i ulike farger og forskjellige typer godteri. Dette er en tysk tradisjon som har utspring i brødrene Grims eventyr om Hans og Grete.

Peppernøtter

Peppernøtter har vært stekt til jul siden middelalderen, og regnes av flere som en av de syv sortene som lages til jul. De lages tradisjonelt med en blanding av kryddere som kanel, ingefær, stjerneanis og pepper, og kan minne litt om både pepperkaker og ingefærnøtter – som er laget med ulike krydderblandinger. Kakene skal være så små at du kan putte hele i munnen på én gang.

Pleskener

Pleskener er sprø og lette kaker som holder seg godt gjennom hele adventstiden. De er blant de eldste ovnsbakte julekakene og regnes av mange som en klassiker på kakebordet. På 1700-tallet gikk de under navnet Sokker Plæsker i Danmark, et navn som spredte seg til Norge på tidlig 1800-tallet. Kakene er både enkle og raske å lage. Tidligere ble det anbefalt å steke de etter at brødene som skulle stekes var ferdige, for å utnytte varmen når ovnen først var i gang. De smaker nydelig som tilbehør til for eksempel iskrem, men er også god alene, og kan gjerne pyntes med en liten rosin eller sukatbit på toppen før steking.

Riflekjeks

Riflekjeks er en tradisjonsrik mørdeigskake som lages med samme ingredienser som tyske skiver. Kakene får den karakteristiske bølgeformen og riflene ved at deigen presses gjennom en kakesprøyte beregnet på mørdeig eller ved å bruke en kjøttkvern med riflemønster. Noen velger å legge to og to kjeks sammen med fyll mellom, for eksempel sjokoladefyll eller smørkrem.

Ristopper

Ristopper er kaker som er enkle å lage, og som slår spesielt godt an hos barna. De består av puffet ris, sjokolade og delfiafett, og det ferdige resultatet legges som regel i muffinsformer av papir.

Rosettbakkels

Rosettbakkels er antakelig en av de skjøreste julekakene som finnes og lages ved å dyppe et rosettbakkelsjern i varmt matfett. Disse jernene ble tidligere laget av bygdesmedene og hadde svært dekorative mønstre. De man får tak på i dag er noe enklere i utformingen. Den er også blant de mindre kjente julekakene i dag.

Rømmebrød

Dette «brødet» har lange tradisjoner i Norge og bakes over store deler av landet, men med litt ulike oppskrifter fra distrikt til distrikt. For mange er rømmebrødet kjent som en spesialitet fra Ål i Hallingdal, mens rømmebrød fra Telemark er bakt etter gamle gardsoppskrifter. Rømmebrødet er helt rundt og flatt og er av de skjøreste julekakene. Det stekes i likhet med krumkaker i krumkakejern, og kan minne om avletter. Kan også stekes på takke, men blir da naturligvis uten det dekorative mønsteret. Grunnet skjørheten bør rømmebrødene oppbevares forsiktig i en tett boks.

Sandkaker

Sandkaker er en av de virkelig tradisjonelle julekakene, som for mange er blant de syv sortene til jul. Den eldste sandkake-oppskriften vi kjenner til er fra tidlig 1900-tallet, i en kokebok skrevet av Olaug Løken. Formene kjenner vi derimot fra tidligere, da de ble brukt til å lage mandelhatter. Den svenske varianten av sandkaker kalles mandelmusslor.

Sandnøtter

Sandnøtter er tradisjonelle julekaker, som er relativt lette å lage og som for mange er blant de syv slagene. Ved riktig fremgangsmåte så smelter sandnøttene nesten på tungen. De har en svært porøs konsistens, som følge av den store mengden potetmel i deigen.

Serinakaker

Serinakaker er runde småkaker med riflemønster, knuste mandler og perlesukker på toppen. De er ikke ulike sandnøtter av utseende, men den karakteristiske, nevnte toppingen gjør at man kan skille de to. Serinakaker er selskrevne blant de syv sortene for veldig mange og er blitt bakt i Norge i over 100 år.

Sirupssnipper

Sirupsnipper er parallelogramformede, sprø og tynne kaket med taggete kanter. Det karakteristiske mønsteret får man ved å benytte en bakkelsspore eller baketrinse.
Kakene var Norges opprinnelige svar på pepperkakene, i godt selskap med spekulasjer. Samlebetegnelsen krydderkaker brukes gjerne, da de ofte ikke inneholder pepper, men kryddere som kanel, ingefær, muskat, allehånde, nellik, koriander og kardemomme. Honning og sirup er også vanlig å benytte som søtning i krydderkakene. De smaker kanskje ikke overraskende av sirup og har en skåldet mandel på midten. Kaken er nært beslektet med spekulasjer, som har samme form og som også har en skåldet mandel på toppen. Sirupsnipper inngår for svært mange i de syv sortene til jul.

Sirupspletter

Sirupspletter er runde småkaker som ligner pepperkaker, men som smaker av sirup og har biter av mandler. Oppskriften er dansk, og kommer fra Ankerhus Husholdningsseminar.

Sitronkjeks

Sitronkjeks er småkaker som rulles i sukker og revet sitronskall før steking, og som dermed får en mild smak av sitron. De finnes i mange variasjoner, både med melis, valmuefrø og hvit sjokolade. Konsistensen skal gjerne være sprø i kantene og litt myk og seig i midten. Oppskriften stammer fra en håndskrevet bok fra før krigen, som ble videreført til elevene ved husstell-linjen ved Danvik Folkehøgskole i Drammen i 1950-årene.

Smultringer

Smultringer er småkaker som kokes eller frityrstekes i smult, som er et salveaktig og hvitt fettprodukt fra svin. De er som navnet tilsier, ringformet, og er for mange blant de syv slagene som bakes til jul. Oppskriften regnes som en slags forløper til doughnuten og er opprinnelig fra USA. I Norge ble den først publisert i Schønberg Erken Store kokebok i 1947, men har vært kjent siden andre halvdel av 1800-tallet. Etter at det ble laget spesielle utstikker bredte smultringene om seg, og på 50-tallet var det den mest populære julekaken av dem alle.
Slik vi kjenner smultringen i dag er den en amerikansk versjon av den beslektede kaken hjortetakk, som er noe fastere og sprøere i konsistensen og som skal ha lengre fartstid i Norge enn det smultringen har.
Smultringer bakes tradisjonelt med bakepulver, mens hjortetakken bakes med hjortetakksalt eller hornsalt, som det også kalles. I dag er det imidlertid mange oppskrifter der hjortetakksaltet også brukes i smultringer.

Specier

Specier har trolig navnet sitt fra myntenheten specierigsdaler, som ble brukt i Danmark frem til 1875. Kakene har omtrent samme størrelsen som myntene hadde i sin tid. De pyntes ofte med korinter og appelsin, eller med hakkede mandler og sjokolade.

Spekulasjer

Spekulasjer har røtter i gammel kulturhistorie og refererer til julenissen. Navnet på kaken kom til Bergen og Norge direkte fra Nederland, uten den «vanlige» omveien om Danmark. I Nederland ble helgenen St. Nikolaus, som man mener at har gitt inspirasjon til julenissen, tidligere kalt for «speculator» – ikke ulikt spekulasjer. Kaken er nært beslektet med sirupsnipper, som har samme form og som også har en skåldet mandel på toppen. Begge kakene var Norges opprinnelige svar på pepperkakene, som har opphav fra Hellas og Midtøsten. Samlebetegnelsen krydderkaker brukes gjerne, da de ofte ikke inneholder pepper, men kryddere som kanel, ingefær, muskat, allehånde, nellik, koriander og kardemomme. Honning og sirup er også vanlig å benytte som søtning i krydderkakene.

Strull

Strull er av de mindre kjente julekakene og kan for noen være lett å forveksle med den langt mer kjente storebroren krumkaker. Disse to kakene stekes også i samme jern, så det er kanskje ikke så rart. Røren er av det svært enkle slaget og består kun av kremfløte (eventuelt rømme), sukker og litt hvetemel. Når steketiden er over rulles kaken rett rundt en pinne, for eksempel en tynn tresleiv, slik at den får form som en sigar.

Syltetøykaker

Syltetøykaker er runde småkaker av mørdeig som før steking blir trykket ned i midten, slik at det blir plass til en god skje med syltetøy. Både bringebær- og jordbærsyltetøy, samt appelsinmarmelade, kan brukes. Noen velger å lage syltetøykaker av samme grunndeig som tyske skiver og riflekjeks.

Tebrød

Disse klassiske norske kavringkakene er nært beslektet med italienske biscotti. Oppskriftene på disse stammer fra tidlig 1900-tallet. De er sprø i konsistensen og vanlige smakstilsetninger er blant annet sitron, mandel, ingefær, kanel og vanilje. Mange foretrekker å dyppe kakene i kaffe eller te, og baker de gjerne til ulike anledninger gjennom hele året.

Tyske skiver

Tyske skiver er runde og flate småkaker laget av mørdeig, som smelter på tungen dersom de lages riktig. De pensles gjerne med egg før man drysser perlesukker over. Kakene kan i utgangspunktet lages med samme grunnoppskrift som syltetøykaker og riflekjeks.

Vaniljekranser

Vaniljekranser er en delikat småkake med en karakteristisk smak av vanilje og mandler, og hører med til de første kakene som ble bakt etter at det ble vanlig med vedfyrte støpejernsovner på 1880-tallet. Tradisjonelt sett skal man både kunne se og smake vaniljefrø og biter av mandler i kaken. Deigen skal helst sprøytes ut gjennom en sprøytepose for å få de spesielle rillene, men kakene kan også rulles og formes for hånd dersom man ikke har en slik pose. Vaniljekranser er også en svært populær og tradisjonsrik julekake i Danmark.

Les mer